Hlavní obsah

Česká policie zatkla Pákistánce podezřelého z vraždy a terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v uplynulém týdnu zadrželi Pákistánce, na něhož byl vydán mezinárodní zatykač pro podezření z vraždy a terorismu, uvedl v neděli v České televizi ministr vnitra Jan Kubice. Podle ministra cizinec žádal v Česku o azyl. Nyní je ve vydávací vazbě.

Článek

"Pákistánec je člověk, který žádal v Česku o azyl. Policie a orgány činné v trestním řízení zjistily, že na něj byl Pákistánem vydán mezinárodní zatykač," uvedl Kubice.

Pákistán podle něj dosud nepožádal Českou republiku o vydání zadrženého muže. "Zatím nepřišla žádost o vydání do Pákistánu. Máme pouze mezinárodní zatykač, kde je ten člověk podezřelý z vraždy a terorismu," dodal Kubice.

Česká policie tento týden také oznámila, že obvinila pět lidí podezřelých z podpory terorismu, zejména na území severního Kavkazu. Zajišťovali pro teroristy údajně falešné doklady, případně i zbraně a výbušniny. Výnosy z padělaných dokladů poté putovaly do Dagestánu a byly určeny na podporu teroristického hnutí Džamaat Šariat. V České republice to je první případ, kdy policie použila ustanovení zákona, které postihuje podporu terorismu. [celá zpráva]

Pozatýkaní cizinci měli vazby přímo i na teroristy z Al-Káidy. Tvrdí to alespoň ruský portál Life.ru s odkazem na zdroje v ruských tajných službách. Z Česka podle informací serveru nelegálně posílali miliónové částky tamním islamistickým separatistům. „Byli středními články ve finančním řetězci, který končil na účtech Al-Káidy na severním Kavkazu,“ citoval server svůj zdroj z tajných služeb. [celá zpráva]

Kubice dnes vyloučil, že by zadržení Pákistánce souviselo s tímto případem.

V Pákistánu v pondělí americké vojenské komando zabilo vůdce teroristické organizace Al-Káida Usámu bin Ládina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám