Hlavní obsah

Sloní sameček narozený v Ostravě uhynul

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava
Aktualizováno

Téměř dvouměsíční sloní sameček, který se v ostravské zoologické zahradě narodil letos 11. března jako první živě narozené slůně v historii českých zoo, bohužel v pátek uhynul.

Článek

„Přesně v půl druhé se stav sloního samečka náhle prudce zhoršil. Pohyboval se jen velmi málo a byl apatický. Přes operativní zásah přivolaného veterináře se jeho stav i nadále zhoršoval. Mládě ztrácelo rovnováhu, těžce dýchalo. Přibližně v půl páté ráno mládě ulehlo a krátce po půl šesté uhynulo,“ informoval ředitel ostravské zoo Petr Čolas.

Odchov sloního samečka, kterého porodila čtrnáctiletá slonice-provorodička Vishesh, provázely od začátku komplikace.

„Velmi pravděpodobně se narodil předčasně, měl velmi nízkou porodní váhu a od samého počátku u něj nešla vyloučit vrozená vada či jiné problémy spojené s jeho předčasným příchodem na svět. Kdyby se narodil ve volné přírodě, přežil by od narození jen několik hodin, možná několik dní,“ dodal ředitel.

Pracovníci Zoo Ostrava se stále bojí o život sloního samečkaVideo: ČTK

Zoo připodobňuje problémy sloního samečka, se kterými se téměř dva měsíce pral, ke všemu, co je spojeno s předčasně narozeným dítětem. „Při srovnání s mladou sloní samičkou, která se v naší zoo narodila o více než měsíc později, přesně 12. dubna, byly rozdíly ve vzhledu i chování obou mláďat velmi markantní.

Samička se narodila odhadem o zhruba nejméně 30 kilogramů těžší než sameček, na rozdíl od sloního kluka měla chuť k jídlu a stále přibývá na váze. Sloní sameček však měl s přijímáním potravy velké problémy,“ zdůraznil Čolas.

To, že slůně dokázalo přežít téměř dva měsíce, má podle zoo obrovský význam pro budoucnost. „Nejsme všemocní a ani se o to nechceme snažit. Příroda je silnější než my, a tak i když svůj boj o život toto slůně nakonec nevyhrálo a měsíce (roky) práce ošetřovatelů a dalších pracovníků ostravské zoo se v tuto chvíli zdají zbytečné a zmarněné, není tomu tak ani náhodou. Slůně se zasloužilo o vznik prvního funkčního, přirozeně se množícího sloního stáda v České republice. A to je velmi důležité,“ zkonstatoval ředitel.

Pro jeho matku, nezkušenou slonici Vishesh, byly dny strávené se svým prvním mládětem nenahraditelné. Slonice se totiž postupně učila, jak se ke slůněti chovat. Zpočátku k němu byla chvílemi agresivní, zmatená a vylekaná, posléze se stávala pečlivou a starostlivou mámou.

„Sice svého prvorozeného potomka nedokázala z důvodu nedostatku vlastního mléka dostatečně nakrmit, ale zde zaskočili lidé a mládě obětavě dokrmovali náhražkou sloního mléka dnem i nocí. Ani to však tentokrát nestačilo. Vishesh má před sebou, vzhledem ke svým pouhým 14 letům věku, ještě mnoho dalších mláďat a jsme přesvědčeni o tom, že zkušenosti, které získala se svým prvorozeným mládětem, zúročí v dalších letech při příštích porodech,“ uvedl ředitel zoo.

Ošetřovatelé sloních mláďat, veterinář a další pracovníci zoo bojovali o přežití sloního samečka dnem i nocí. Neustále konzultovali možné postupy s kolegy ze zahraničních zoologických zahrad, kteří mají zkušenosti s odchovem slůňat.

O tom, co bylo skutečnou příčinou úmrtí mladého samečka, bude ostravská zoo informovat poté, co bude provedena pitva slůněte. Druhé sloní mládě, samička, narozená slonici Johti, se má čile k světu a přibývá na váze den za dnem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám