Hlavní obsah

Internet zaplavily podvodné nigerijské dopisy

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internet zaplavily podvodné nigerijské dopisy, které zneužívají libyjskou krizi. Důvěřivce se hackeři snaží nalákat na zdánlivě jednoduchý výdělek peněz. Podle statistik se na tento známý trik nachytá jeden člověk každých 44 vteřin. Upozornila na to antivirová společnost ESET.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V únoru se nigerijské dopisy poprvé začaly objevovat na sociálních sítích, nyní se opět masivně šíří přes e-maily. Podvodníci aktuálně zneužívají libyjskou krizi – vydávají se za movitého libyjského občana, který potřebuje získat azyl v Británii a následně investovat velký obnos peněz,“ uvedl Jakub Lohniský, mediální zástupce společnosti ESET.

„V dubnu podobnými e-maily podvodníci zneužili i japonské zemětřesení, kdy se vydávali za přeživší, kteří potřebují pomoc. Počítačoví zločinci tak zneužili hned dvě aktuální témata, která se často objevovala v médiích. I když před tímto druhem podvodu pravidelně varujeme, stále existuje mnoho uživatelů, kteří na e-maily odpovídají nebo dokonce rovnou zasílají peníze,“ dodal.

Trojský kůň vysává peníze

Nejrozšířenější počítačovou hrozbou v rámci České republiky byl v dubnu trojský kůň JS/TrojanClicker.Agent s podílem necelých pět procent. Druhou příčku pak obsadila směs hrozeb INF/Autorun šířících se přes vyměnitelná média, nejčastěji USB flashky a externí pevné disky (3,8 %).

Třetí příčka patří hrozbě Win32/TrojanDownloader (2,87 %) a čtvrtá pak Win32/HackKMS (2,64 %). Kompletní seznam nejrozšířenějších virů naleznete v následující tabulce:

Nejrozšířenější počítačové hrozby v Česku
InfiltracePodíl ze všech detekovaných infiltrací
JS/TrojanClicker.Agent4,98 %
INF/Autorun3,80 %
Win32/TrojanDownloader2,87 %
Win32/HackKMS2,64 %
JS/Redirector.NID2,32 %
Win32/Packed.VMProtect.AAA2,01 %
Win32/SweetIM.B1,45 %
Win32/Netsky.Q1,24 %
Win32/Kryptik.NBA1,13 %
HTML/Iframe.B.Gen0,98 %
Zdroj: dubnové statistiky ESET ThreatSense.Net

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám