Hlavní obsah

Loď evakuující lidi z Misuráty byla ostřelována raketami

– Benghází
Novinky,

Nejméně pět lidí podle svědků zahynulo ve středu v libyjské Misurátě. Loď Red Star One, která přivezla pomoc a odvezla zraněné a zahraniční pracovníky, se dostala pod palbu raket. Na molu vypukl chaos, píše BBC. Loď narychlo odplula s 800 zahraničními pracovníky a stovkou Libyjců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loď odváží zraněné Libyjce a zahraniční pracovníkyVideo: Reuters

 
Článek

Podle sdělení svědků propukla po ostřelování v přístavu panika. Loď rychle odplula a na molu zůstalo asi dvě stě lidí, kteří se chtěli nalodit. Představitel Mezinárodní organizace pro migraci Othman Belbeisi řekl, že rakety začaly dopadat do přístavu jen minuty poté, co on a další vystoupili z lodi na břeh.

"Celé místo se otřásalo a lidé utíkali všemi směry,“ popsal situaci. Část lidí zavalila loď, kapitán proto zvedl můstek a odrazil, což vedlo k tomu, že se některé rodiny rozdělily.

Po chvíli se zase vrátil, když se zhoršil stav jednoho z pacientů. Na místě panoval chaos. Pak loď odplula a zamířila k Benghází, v přístavu zůstalo asi 200 lidí, kteří se ještě chtěli evakuovat.

Přístav ostřelovaly jednotky věrné libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu. Mluvčí rebelů Džamál Salám uvedl: „Ostřelování má na svědomí mnoho obětí mezi Libyjci a lidmi dalších národností, kteří čekali na evakuaci. Máme nejméně pět zabitých a na místě jsou sanitky.“

Další rebel Abdal Salám uvedl, že mrtví jsou afričtí pracovníci.

Loď se 180 tunami pomoci čekala před přístavem od soboty. Až ve středu přirazila ke břehu. Nemohla vplout kvůli prudkým bojům. Akce Kaddáfího jednotek se přiostřily poté, co byl v sobotu zabit při náletu strojů NATO nejmladší syn Muammara Kaddáfího Sajf Arab. [celá zpráva]

Vysoký libyjský představitel uvedl, že budou uplatněna všechna opatření, aby zabránila přístupu do Misuráty od moře. Případ lodě Red Star One ukazuje, že jeho slova nebyla planou výhružkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám