Hlavní obsah

Zvýšení poplatků v nemocnicích prošlo ve Sněmovně prvním čtením

Poslanecká sněmovna v úterý před půlnocí podpořila v prvním čtení novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Opozice se pokusila návrh zamítnout, neměla pro to ale dostatek hlasů. Návrh počítá například se zvýšením poplatku za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. Má také dát ministerstvu možnost zavést standardy zdravotní péče. ČSSD uvažuje, že se obrátí na Ústavní soud, pokud bude návrh definitivně schválen. Novelou se nyní bude zabývat zdravotní výbor.

Článek

Poslanci o návrhu debatovali téměř šest hodin. Vystupovali hlavně zástupci ČSSD a KSČM. Kritizovali především tu část zákona, která by v budoucnu umožnila ministerstvu zdravotnictví zavést standard a nadstandard ve zdravotní péči.

"Nedovedu pochopit, že je tato nadstandardní péče zahrnuta do léčebného procesu. Že ten, kdo může platit, dostane lepší péči než ten, kdo zaplatit nemůže. Mám obavu, že se začínáme blížit americkému zdravotnímu systému," uvedl poslanec ČSSD Ivan Ohlídal. Jeho stranický kolega Jiří Koskuba prohlásil, že si neumí představit, jak se nemocný pacient, který nemusí plně vnímat, rozhoduje o tom, jaká péče je pro něho nejvhodnější.

Poslanec VV Vít Bárta podotkl, že by o tom, co bude standard a co bude nadstandard, měla rozhodnout Česká lékařská komora. Podle něho má ze svého statutu povinnost se do takového jednání zapojit.

Ministr chce novelu uzavřít do prázdnin

ČSSD a KSČM koalici vyčítali, že se snaží zákon protlačit během večerního jednání. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nejprve navrhl odložit schůzi o dva týdny, později zkusil navrhnout odklad do středy. Ani jeden návrh ale neprošel. Sobotka avizoval, že sociální demokraté se budou pokoušet oddálit rozhodnutí pomocí dlouhých projevů. Koalice na to zareagovala tím, že schválila jednání i po 24:00. Opozici obvinila z obstrukce.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) poslancům řekl, že je třeba o zákonu rozhodnout během této schůze, aby mohl být do prázdnin schválen. Snažil se rozptýlit jejich obavy o rozdělení péče pro chudé a pro bohaté.

Zpoplatněny podle něho budou pouze výkony, které mají stejnou medicínskou hodnotu, ale jsou pouze dražší. Jako příklad nadstandardu uvedl lepší oční čočky, se kterými nebude člověk potřebovat brýle. Nadstandard by podle něho měla být stejná péče, která pacientovi přinese pouze větší pohodlí.

Heger soudí, že předloha není protiústavní, jak naznačuje opozice, ministerstvo se ale bude námitkou dál zabývat. Ministr očekává, že i další projednávání novely bude náročné a padne řada pozměňovacích návrhů.

Novela je první ze série reformních norem. Další tři reformní zákony o službách hodlá Heger předložit vládě do počátku června. Platit by měly od ledna 2012.

Předloha počítá s tím, že pacienti by za den hospitalizace v nemocnici platili místo dosavadních 60 korun 100. Ani nadále se však nebudou počítat do ročního ochranného limitu, který činí pro děti a důchodce 2500 korun, pro ostatní 5000 ročně. Původně měla novela změnit i placení v lékárnách.

Místo 30 korun za položku na receptu měla zavést třicetikorunový poplatek za celý recept. Tato změna ale vyžaduje podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera komplexní změnu části zákona, která se týká spoluúčasti. Předloží ji proto později.

Novela také ruší zákaz připlácení na lepší péči, pro pacienty se však zatím nic nezmění. Nejprve totiž bude nutné vymezit standard hrazený z veřejného zdravotního pojištění a nadstandard, na který se bude moci pacient připojistit, případně zaplatí hotově. Dále norma prodlouží dobu pro vymáhání dlužného pojistného z pěti na deset let.

Ve Sněmovně leží i další zákony, které chce vláda prioritně prosadit. Jde o takzvanou malou důchodovou reformu a o balíček škrtů v sociální oblasti. Je možné, že jejich projednávání navrhne zařadit na středu. Pokud by se debata o nich protahovala, patrně by odpoledne nezasedla vláda. Obě předlohy měla Sněmovna projednávat už dnes, ale nedošlo na ně. Ve středu poslanci zasednou od 11:00.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám