Hlavní obsah

Na severu Čech sněží, na hřebech Krkonoš napadlo 25 cm

Právo, Novinky, pra, mp, sve
Trutnov
Aktualizováno

Na severozápadě a severu Čech sněží. V Krkonoších od časného rána napadlo už 15 centimetrů sněhu, na hřebenech hor dokonce 25 centimetrů. na cesty museli vyjet silničáři. Sníh napadl i na dalších českých a moravských horách.

Článek

"Aktuálně sněží na severozápadě ČR a v severních horách. Srážkové pásmo se pozvolna přesouvá k severovýchodu," uvedl kolem jedenácté dopoledne mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Déšť i sníh budou během dne ustávat, ještě více se ale ochladí.

V Krkonoších bylo minus pět stupňů

Teplota na hřebenech Krkonoš během noci klesala k minus pěti stupňům Celsia. Na hřebenech místy napadlo až 25 centimetrů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zasněžený Špindlerův Mlýn

Počasí udělalo čáru přes rozpočet turistům plánujícím výlet lanovkou na vrchol nejvyšší české hory. Lanovku v posledním úseku z Růžové hory na Sněžku zastavil vítr, jehož rychlost přesahovala kritickou mez 55 kilometrů v hodině.

„Provoz lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu ale vítr nezastavil,“ informoval náčelník pecké lanovky Jiří Martinec.

Sněhová peřina opět po třech nedělích pokryla Špindlerův Mlýn. Rtuť teploměru se držela ve městě mírně nad nulou. „Jde o obvyklou jarní chumelenici. Stačí to toho trochu zapršet a chvíle slunečné oblohy a bude to pryč. Ačkoliv to výše aktuální sněhové pokrývky může napohled slibovat, není to ani běžky. Jezdit na lyžích po tom nelze,“ konstatoval Pavel Jirsa z krkonošské horské služby.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zasněžený Špindlerův Mlýn

Řidič už přezuli, problémy ale nebyly

Silnice v horských a podhorských oblastech východních Čech zůstaly vzdor jarní sněhové nadílce bez problémů sjízdné, přestože řada řidičů dávno přezula na letní gumy. Silničáři nasadili v Krkonoších a Broumovsku trojici sypačů.

„Všechno se stačilo včas ošetřit. Víc techniky nebylo potřeba. Na silnicích nebyly problémy,“ tvrdil náměstek ředitele silničářů Královéhradeckého kraje Petr Zima.

Sněžit může od 700 metrů nad mořem

Sníh ráno napadl i v Jizerských horách, Orlických horách a v Jeseníkách. Sněží i v nižších polohách, například na Náchodsku. Sníh se na zemi neudrží.

Podle meteorologů se sněžení v Královéhradeckém kraji může objevit v polohách nad 700 metrů nad mořem.

Zhruba tři centimetry sněhu napadly během úterka na nejvyšší vrchol Krušných hor Klínovec. Sněhový poprašek byl i v Božím Daru.  „Techniku jsme nikam neposílali, nicméně stále jsme připraveni, kdyby se situace změnila,“ uvedl pro Právo šéf zimní údržby krajských silničářů v karlovarském kraji Josef Bulka.

Silničáři vyjeli i na Liberecku

Silničáři museli upravovat i silnice na Liberecku. „Museli jsme pluhovat silnici první třídy od Harrachova ke státní hranici. Sníh se držel také na komunikaci z Vítkovic směrem na Dolní Mísečky,“ řekl Právu hlavní dispečer Krajské správy silnic Libereckého kraje Pavel Pospíšil.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Silnice pokryté sněhem na rychlostní komunikaci u Liberce

Mokrý sníh se držel také na výše položených místech na silnici první třídy z Liberce směrem na Nový Bor. V lesních úsecích se navíc řidiči museli vyhýbat popadaným větvím.

Od desáté hodiny přijímalo operační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje deset žádosti o pomoc při odstraňování polámaných větví a popadaných stromů z komunikací převážně v okolí Hrádku nad Nisou. „Profesionální hasiči z Liberce spolu s dobrovolnými kolegy z Hrádku nad Nisou odstraňovali stromy z komunikací například v Bílém Kostele nad Nisou, v části Grabštejn obce Chotyně, v částech Dolní Suchá a Václavice obce Hrádek nad Nisou,“ informovala Iva Michalíčková.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Silnice pokryté sněhem v Albrechticích na Frýdlantsku

Stromy popadaly také například v Liberci, ve Frýdlantu, v Kořenově a v České Lípě. V Rynolticích odstraňovali drážní hasiči polámané části stromů z železniční tratě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám