Hlavní obsah

Co dovedlo Američany k bin Ládinovi? Pohyb kurýra a mučení

• Aktualizováno

Pátrání po zakladateli teroristické sítě Al-Káida kolem roku 2005 uvázlo. Čtyři roky se pak nepodařilo najít žádnou informaci, která by odhalila, kde se skrývá. Až loni v červnu byl objeven jeho kurýr, který nakonec dovedl Američany k jeho úkrytu, uvedl v pondělí večer web NDTV. Web CNBC zase tvrdí, že klíčové údaje byly získány při tvrdých výsleších. Podle CNN byl kurýrem Kuvajťan abú Ahmad.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Věznice Guantánamo

Článek

V červenci minulého roku zaznamenali Pákistánci pracující pro americkou tajnou službu CIA poznávací značku bílého suzuki, které projíždělo klikatými uličkami Pešaváru. Jak se ukázalo, za volantem seděl jeden z nejvěrnějších kurýrů Usámy bin Ládina.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům, kde se skrýval Usáma bin LádinVideo: Reuters

Jeho identitu potvrdilo několik lidí podezřelých z terorismu, kteří byli drženi na základně Guantánamo, uvedl list The Australian. Naznačili, že by mohl žít s bin Ládinem a chránit ho.

Na vůz se pak zaměřila CIA a sledovala jeho pohyb po Pákistánu. Bylo pak zjištěno, že vůz, pohybující se po středním Pákistánu, zajel do uličky v Abbottabádu u domu obehnaného vysokým plotem.

Areál vypadal jako pevnost. Skoro žádná okna nebyla otočena ven. Obepínal ho vysoký plot, uvnitř byl členěn do zón. Dvě brány byly mohutné a umožňovaly vjezd jen na zvláštní povolení. Suzuki vjet mohlo. [celá zpráva]

Do domu přitom nevedla žádná telefonní linka a nevynášely se z něj ani odpadky. Prostě dokonalé místo, kde by se mohl ukrývat hledaný terorista.

Do domu přitom nevedla žádná telefonní linka a nevynášely se z něj ani odpadky. Prostě dokonalé místo, kde by se mohl ukrývat hledaný terorista.

O osm měsíců později za bezměsíčné prvomájové noci dům přepadlo komando 79 mužů z americké speciální jednotky SEAL Team Six, které na místo přepravily vrtulníky Pave Hawk a Chinook. [celá zpráva]

Následovaly dva mohutné výbuchy a přestřelka, na jejímž konci byl bin Ládin, jeho syn a ještě další dva muži a jedna žena mrtví.

Mučení pomohlo získat klíčové informace

Americký senátor Richard Burr zase pro web CNBC obhajoval použití tvrdých výslechových metod, označovaných za mučení. „Informace, které nás dovedly k tomuto místu, byly přímým výsledkem rozšířených metod výslechů. Kdybychom nepoužívali rozšířené metody výslechu, nebyla by včerejší akce,“ řek Burr. Rozšířenými metodami výslechu měl na mysli vyslýchání za použití metod označovaných za mučení, jako je waterboarding.

I bývalý americký viceprezident Dick Cheney řekl televizi Fox News, že tyto výslechové metody přinesly informace vedoucí k odhalení místa úkrytu bin Ládina.

Zajatci na základně Guantánamo, kde jsou drženi lidé podezřelí z terorismu, potvrdili identitu bin Ládinova kurýra.

Podle tajných zpráv o vězních, které unikly na server WikiLeaks, právě trojka Al-Káidy abú Faradž al Libí a strůjce atentátů z 11. září Chalíd šajch Muhammad poskytli některé důležité informace. [celá zpráva]

Muhammad byl waterboardingu podroben 183krát. Sám ale uvedl, že občas lhal, aby vyhověl přáním vyslýchajících. [celá zpráva]

Faradž, zadržený v roce 2005, potvrdil identitu kurýra před čtyřmi lety a o dva roky později uvedl, kde kurýr a jeho bratr působí. Faradž se dokonce sám před dopadením přestěhoval do Abbottábádu.

Waterboarding a další vyslýchací metody včetně odpírání spánku či nucení stát v nepohodlných pozicích, schválil tehdejší prezident USA George Bush pro zadržené po útocích z 11. září 2001. Tyto techniky byly používány na osoby držené CIA v tajných věznicích mimo Spojené státy. V roce 2004 je CIA přestala používat a následná odhalení vedla k obvinění, že se USA dopouštěly mučení. Prezident Barack Obama kontroverzní techniky krátce po nastoupení do úřadu v roce 2009 zakázal.

Anketa

Je ospravedlnitelné použití metod mučení při potírání terorismu?
Ano
74,1 %
Ne
25,9 %
Celkem hlasovalo 26678 čtenářů.

Waterboarding

Mučicí technika používaná pro vynucení přiznání nebo informací. Oběť je během ní přivázána a mučitelé jí přes ručník nebo celofán lijí na nos a ústa vodu, což navozuje pocit, že se dotyčný topí. Během toho mu tazatel klade otázky. Uplatnění našla tato metoda již u španělské inkvizice, v nedávné minulosti ji prosazoval například Dick Cheney, který ji nazval přínosným zdrojem informací.

O waterboardingu více ZDE.

Reklama

Výběr článků

Načítám