Hlavní obsah

Bin Ládina dostala speciální jednotka námořnictva, byla to likvidační operace

• Aktualizováno

Usámu bin Ládina zastřelila v Pákistánu v jeho úkrytu speciální jednotka amerického námořnictva SEAL Team Six. Komando mělo za úkol bin Ládina zabít, ne ho zajmout, řekl podle Reuters nejmenovaný americký bezpečnostní představitel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na bin Ládina jeho sousedé natočili na mobilVideo: Reuters

 
Článek

"Byla to likvidační operace," vysvětlil představitel agentuře. Nicméně poradce prezidenta Obamy pro boj s terorismem John Brennan později, v pondělí večer, uvedl, že kdyby existovala možnost dostat bin Ládina živého, tak by ho jen zajali, ale příliš nevěřili v tuto možnost. Prezident USA podle něj průběh operace sledoval v reálném čase.

Jednotka SEAL Team Six byla ustavena v roce 1980 s cílem bojovat proti terorismu. Působila v Afghánistánu při likvidaci zbytků Al-Káidy. Nasazena byla také v Grenadě a v Panamě při dopadení generála Manuela Noriegy.

SEAL Team Six (ST6) vznikl v listopadu 1980 jako protiteroristický tým po fiasku operace Orlí spár, která se v roce 1980 neúspěšně pokusila osvobodit rukojmí držená na ambasádě USA v íránském Teheránu.

Foto: Profimedia.cz

Jednotka SEAL při výcviku na palubě výsadkové lodi USS Mount Whitney

První významnou akcí jednotky byla záchrana a evakuace generálního guvernéra Grenady Paula Scoona během americké operace Urgent Fury v této zemi v roce 1983. V roce 1989 se příslušníci "šestky" zúčastnili operace Just Cause (Správná věc) v Panamě, jejímž cílem bylo odstranění generála Manuela Noriegy.

Zakladatel týmu prozradil příliš mnoho

Tuto akci už ale provedl následovník prvého týmu. Jeho zakladatel a první velitel Richard Marcinko, který se dal na dráhu spisovatele, prozradil o ST 6 příliš mnoho. Proto byla v roce 1987 jednotka rozpuštěna a nahrazena dvousetčlennou Skupinou pro vývoj speciálních metod boje amerického námořnictva (NSWDG, Naval Special Warfare Development Group, známá také jako DEVGRU). Její činnost je skoro totožná a pro její označení se stále používá označení SEAL Team Six.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník MH-60G Pave Hawk, kterou využívají jednotky SEAL při operací.

Další akcí byla mezinárodní operace Obnovená naděje (Restore Hope) v Somálsku nebo pozemní operace Anakonda z roku 2002, zaměřená proti zbytkům Al-Káidy a Tálibánu v Afghánistánu. Jednotka byla také součástí protiteroristického týmu, který působil během letní olympiády v Atlantě v roce 1996. Podle některých zdrojů pomáhala i při hledání a chytání válečných zločinců v zemích bývalé Jugoslávie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američané oslavují smrt bin LádinaVideo: Reuters

SEAL jsou elitní speciální jednotky amerického vojenského námořnictva US Navy s celosvětovou působností. Název je akronym a znamená SEa (moře), Air (vzduch) a Land (země), což odpovídá oblastem, kde komanda operují. Prvního nasazení se jednotka dočkala v roce svého založení v roce 1962 v období takzvané karibské krize. Jednotky mají dohromady asi 2400 vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám