Hlavní obsah

Vandalové napadli v Tripolisu několik evropských ambasád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Neznámí vandalové v neděli v Tripolisu poničili ambasády několika evropských zemí, mezi jinými britskou a italskou. Britský ministr zahraničí William Hague podle agentury Reuters kvůli incidentu vypověděl ze země libyjského velvyslance. Většina západních zemí stáhla z ambasád diplomatický personál počátkem března, kdy začaly nálety mezinárodní koalice na jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Článek

Ministr Hague napadení evropských ambasád odsoudil. "Kaddáfího režim je podle vídeňské konvence povinen chránit diplomatické mise v Tripolisu. Tím, že to neudělal, režim znovu porušil své mezinárodní závazky," prohlásil ministr.

"Rozhodl jsem se proto vypovědět libyjského velvyslance," dodal Hague. Ambasador má na opuštění Británie 24 hodin.

Napadení velvyslanectví odsoudila také Itálie, v jejíž diplomatické misi v Tripolisu založili vandalové podle očitých svědků požár. "Útok na budovu naší ambasády nezmění rozhodnutí Itálie pokračovat v ochraně libyjských civilistů společně s našimi partnery (z mezinárodní koalice)," uvedlo italské ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení.

Londýn a Řím se podílejí na náletech mezinárodní koalice na cíle Kaddáfího režimu. Itálie také patří mezi šest zemí, které uznaly povstalce ovládající východní část Libye za legitimní libyjskou vládu. Itálie s Francii rovněž slíbily, že pošlou povstalcům výcvikové specialisty, aby pomohli rebelům v boji s Kaddáfího silami.

Reklama

Výběr článků

Načítám