Hlavní obsah

Při nepokojích v Sýrii zahynulo při střetech až 25 demonstrantů

Syrští policisté v pátek podle opozičních a lékařských zdrojů zabili u jihosyrského města Dará sedm až 25 lidí. Snažili se zastavit vesničany, kteří se chtěli ve městě připojit k protivládním demonstracím. Syrská státní televize situaci u Dará popisuje jako zákrok proti ozbrojeným teroristům. Vojenský mluvčí řekl, že "ozbrojená teroristická skupina" tam nad ránem zabila sedm a unesla dva vládní vojáky.

Článek

Dará je jedno z ohnisek syrských nepokojů, o život tam přišla desetina z údajných 500 obětí protestů, které v Sýrii trvají již zhruba měsíc. Vláda číslo 500 obětí popírá - podle vojenského mluvčího přišlo o život 148 lidí, z toho 78 vojáků a policistů a 70 civilistů.

Skupiny obránců lidských práv, na něž se odvolávají agentury, hovořily a sedmi respektive deseti mrtvých. Zdroj z nemocnice nedaleko Dará ale později agentuře Reuters řekl, že tam bylo dopraveno 15 mrtvých těl a že k ošetření tam bylo přijato 38 raněných.

Jeden ze svědků citovaných agenturou řekl, že policisté stříleli do lidí u západního vjezdu do Dará, vzdáleného asi tři kilometry od centra města. Další svědek řekl, že viděl desítky zraněných a že ostatní z demonstrujících je rychle odváželi k ošetření automobily pryč.

Do ulic vyšli opozičníci přes úřední zákaz manifestací také v Damašku a dalších městech. V Damašku jich podle Reuters bylo asi 10 000. Bezpečnostní síly je rozehnaly slzným plynem. Z Latákíje je po zásahu bezpečnostních sil hlášeno pět zraněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám