Hlavní obsah

Kaddáfího jednotky se pokusily zaminovat přístav v Misurátě

Plavidla libyjského vůdce Muammara Kaddáfího se v pátek pokusila zaminovat přístav v obléhaném městě Misuráta. Činnosti Kaddáfího plavidel si všimly lodě Severoatlantické aliance a nyní se snaží nálože vylovené z moře zneškodnit, prohlásil šéf operací NATO v Libyi generál Rob Weighill. Misurátu Kaddáfího síly obléhají dva měsíce. Moře je jedinou cestou, jak do města převážet zásoby.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Letoun Rafale na francouzské válečné lodi Charles de Gaulle

Článek

"Naše lodě zaregistrovaly menší plavidla, která pokládala námořní miny. Nalezená zařízení jsme zneškodnili," řekl Weighill podle agentury AFP při videokonferenci z velitelství NATO v italské Neapoli. Plavidla prý patřila Kaddáfího silám.

"Toto je dalším jasným důkazem, že Kaddáfího režim naprosto ignoruje mezinárodní právo a snaží se znemožnit dodávky humanitární pomoci obléhaným obyvatelům Misuráty," dodal Weighill.

Povstalci a Kaddáfího síly v západní Libyi bojovaly o kontrolu nad hraničním přechodem s Tuniskem. Povstalci přechod Dhiba dobyli minulý týden. Ve čtvrtek přechod střídavě ovládali prorežimní síly a rebelové.

Boje pokračují

Bojovalo se také u letiště v Misurátě ležícím asi dva kilometry od města. Z míst se ozývala střelba z automatických zbraní. Odpoledne podle rebelů vládní síly přešly do protiútoku.

Podle lékaře z misurátské nemocnice si boje k pátečnímu poledni vyžádaly dva mrtvé a 16 raněných. Celkem si boje a ostřelování ve třetím největším libyjském městě podle Červeného půlměsíce vyžádaly 1500 obětí.

Zahraniční organizace nepřestávají z Misuráty evakuovat zahraniční migranty a raněné. Mezinárodní organizace pro migrace dnes k tomu účelu vypravila v pořadí šesté plavidlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám