Hlavní obsah

Rekordní počet tornád pustošil v dubnu hlavně jih USA

Životy nejméně jedenácti lidí si vyžádaly bouře a tornáda, které pustošily jih a jihovýchod USA. Ve státě Mississippi, kterým se bouře přehnala v noci na středu místního času, přišlo o život šest osob, jednu oběť hlásí Arkansas a čtyři Alabama. V dubnu v USA zaznamenali rekordní počet tří set tornád, uvedla CNN.

Článek

Průměrný počet tornád v dubnu je 116, letos jich ale může být přes tři sta.

Jen v úterý jich meteorologové napočítali 39. „Bouře jsou neuvěřitelně prudké a postihují velké oblasti,“ uvedl Greg Carbin z bouřkového střediska v oklahomském Noranu.

V Mississippi zahynul například policista, který vlastním tělem chránil před padajícím kusem stromu svou dceru. Ta vyvázla nezraněna.

Velké škody hlásí šest států unie, dalšími postiženými jsou Louisiana, Texas a Tennessee. Škody jsou větší než při bouřích z 15. dubna. [celá zpráva]

Záchranné práce brzdí další vlna bouří

Obyvatele na severu Alabamy v okrese Marshall tornádo ráno odřízlo od světa. V alabamském státním parku Lake Guntersville v kempech smršť zničila řadu rekreačních karavanů. V okolí bylo poškozeno také mnoho domů. "Oblast se nyní připravuje na druhou vlnu bouří," prohlásila mluvčí alabamského krizového střediska Yasamie Augustová.

V Alabamě se ocitlo na 269 000 domů bez proudu, většinou v okolí Birminghamu. Energetická společnost Alabama Power oznámila, že elektrické vedení začala opravovat, ale technici zřejmě budou muset před druhou vlnou bouří práce přerušit.

Škody hlásí mimo jiné mezinárodní letiště v největším alabamském městě Birminghamu. Poničen byl jeden z hangárů a silný vítr zlámal několik stromů v areálu

V mnoha oblastech situaci navíc komplikují stoupající hladiny řek a potoků i místní bleskové záplavy.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám