Hlavní obsah

Sněmovna podpořila Nečasovu vládu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas, vm, coe

Poslanci na mimořádné schůzi svým hlasováním podrželi vládu Petra Nečase. Ze 198 přítomných podpořilo vládu 114 poslanců ODS, TOP 09 a Starostů a VV, 84 poslanců se vyslovilo proti pokračování kabinetu. Pro vyslovení nedůvěry vládě se postavili tři bývalí členové klubu Věcí veřejných. Samotnému hlasování předcházela sedmihodinová diskuse poslanců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) a poslanec VV Vít Bárta ve Sněmovně, v pozadí transparent opozice s nápisem Stop vládě

Článek

Mimo opozici hlasovali proti vládě i koaliční "rebelové" Kristýna Kočí, Stanislav Huml a Jaroslav Škárka. Dva poslanci byli omluveni. Výsledek hlasování byl očekávaný. Potřebných 101 hlasů opozice neměla.

Hlasování se neúčastnila poslankyně VV Jana Suchá, která se ze schůze omluvila od večera a nebude přítomná ani ve středu a ve čtvrtek. Suchá je poslankyní, o níž se na začátku vládní krize spekulovalo jako o možné rebelce. Z opozice chyběl Petr Jalowiczor (ČSSD).

Závěr hlasování však okořenili poslanec Daniel Korte a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. [celá zpráva]

ON-LINE PRŮBĚH HLASOVÁNÍ A ROZPRAVY VE SNĚMOVNĚ:

21:43 - Další hlasitý smích vyvolala reakce Karla Schwarzenberga, který se bavil a neslyšel své jméno, když jej předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová oslovila.  Zareagoval až na povzbuzování svého souseda Petra Nečase, který jej hlasitě upozornil, že má hlasovat "proti návrhu".

21:38 - Poslanec Daniel Korte (TOP 09) ze svého místa v zadní lavici povstal a svá slova „proti návrhu“ hlubokým hlasem vyzpíval. Tím vzbudil ve Sněmovně vlnu všeobecného veselí a předsedající Miroslavu Němcovou na několik sekund zcela zaskočil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Daniel Korte (TOP 09)

21:25 - Předsedající Miroslava Němcová ukončila rozpravy, a protože se už žádný poslanec nepřihlásil, Sněmovna přistoupila k hlasování o nedůvěře vládě.

21:21 - Předsedající Sněmovny Kateřina Klasnová vyzvala hlučící poslance, aby našli poslední zbytky koncentrace.

21:19 - K pultíku se vrátil opět David Rath a opřel se do Víta Bárty. "Pan Vít Bárta na konec svého vystoupení dojmul sám sebe. Není pravda, že by ABL neměla státní zakázky. Není to pravda."

21:13 - Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna kritizoval slovník poslankyně VV Kristýny Kočí, která v tajné nahrávce používala mj. vulgárního slovníku. Lidé jsou znechuceni, stydím se za politiky, řekl.

20:57 - S projevem vystoupil poslanec Vít Bárta. "S jakýmsi uvolněním vystupuji ve Sněmovně. Chápu, že mnohé znervózňuje, je zde strana, která není financována ze státních peněz... Nechápu ale, že se zde démonizuje soukromá bezpečnostní služba, která nemá žádné veřejné zakázky," řekl.

"Jsem rád, že puč začínající u půjčky se nepovedl, že dinosauři byli zahnáni, kam patří," dodal Bárta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci ČSSD si dali před svá místa ceduli s nápisem Stop vládě.

20:40 - Ke klidu nabádala poslance místopředsedkyně Sněmovny Vlasta Parkanová slovy: "Jakkoli se vám některé věty zdají k neposlouchání, vydržte to nebo se odeberte do kuloárů."

20:10 - Se svým příspěvkem vystoupil Josef Novotný (VV): „Věci veřejné udělaly největší chybu v tom, že nezačaly krást. Celý problém je v tom, že sto miliard ročně zmizí z veřejných zakázek.“ Podle něj se puč začal chystat dřív než před tři čtvrtě rokem, a to tehdy, když ministr John nařídil, že korupční jednání se musí oznamovat úzké skupině lidí, která pak rozhodne, zda se to bude vyšetřovat. Karel Schwarzenberg si během Novotného rozpravy četl noviny, Lubomír Zaorálek se bohorovně usadil s pažemi nataženými na opěradlech židlí.

19:45 - Místopředsedkyně Sněmovny Vlasta Parkanová uvedla, že do rozpravy je přihlášeno dalších deset poslanců.

19:39 - "Mým vzorem je kardinál Richelieu," reagoval Kalousek na Koskubovu zmínku o tom, že by ministr financí mohl chodit v červeném kardinálském plášti z doby Ludvíka XIV.

19:28 - Poslanec ČSSD Jiří Koskuba ironicky uvedl, že ministra Kalouska považuje za jednoho z nejzdatnějších politiků ve Sněmovně. „Vzpomínám si, že ještě za našeho premiéra Jiřího Paroubka za námi stál s doutníkem a říkal, že by s námi mohli jít do vlády.“ Pokračoval s tím, že by šlo o vládu společnou s těmi, kteří nemají jiný směr než zavést zemi do Řecka. Jak řekl, překvapilo jej, že to Kalouskovi nikdo nikdy nepřipomněl. Při jeho proslovu, při němž se ještě několikrát dotkl osoby ministra financí,  procházel Kalousek před řečnickým pultíkem s lehkým úsměvem na tváři.

18:52 - Při Kováčikově vystoupení Sněmovnu opustil premiér Petr Nečas a na svých místech tak zůstali jen tři ministři vlády.

Schůze Sněmovny se protáhne do pozdních večerních hodin. Poslanci si totiž již na začátku odhlasovali prodloužení jednání přes 21. hodinu a do rozpravy je ještě řádně přihlášeno 15 poslanců. Navíc však vystupují ještě poslanci s faktickými poznámkami.

Poslankyně Jana Suchá z VV se od 18:30 dnes a na další dva dny omluvila. Vládu tak svým hlasem nepodpoří.

18:48 - Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik řekl, že podle něj je "celé vládě jedno, že se okradou důchodci a lidé, kteří potřebují sociální služby. Jde nám o to, aby si společnost a vláda vážila práce jako takové a aby byly vytvořeny podmínky pro to, aby nemuseli odboráři používat takové slogany jako 'velká důchodová loupež'."

18:23 - Poslanec ČSSD Jeroným Tejc na Skonanova slova reagoval tím, že naopak VV jsou strana napojená na firmu ABL.

18:21 - Poslanec VV Petr Skokan napadl opoziční ČSSD a zeptal se, co tato strana dělala od roku 2002. Vaše politická chobotnice obepíná státní správu, uvedl.

18:05 - Poslanec KSČM Stanislav Grospič kritizoval účelové manipulování s mocí v souvislosti s nedávnými aférami vládní koalice. "Jsme jako komunisté hluboce znepokojeni vzrůstem autoritářství v České republice," řekl Grospič. Při jeho řeči přišel k místopředsedovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi Vít Bárta a něco s ním konzultoval.

17:45 - Vystoupil poslanec KSČM Jiří Dolejš a také odsoudil politiku stávající koalice. "Lidé jsou zdeptaní," řekl a označil vládu za původce tohoto stavu.

17:40 - S krátkou poznámkou vystoupil poslanec ČSSD Stanislav Křeček.

17:20 - Opět vystoupil poslanec ČSSD Rath. V úvodu vystoupení s úsměvem na rtech řekl, že ministra Kalouska považuje za slušného člověka. Poté se obul do celé koalice, konkrétně do Věcí veřejných nebo ministra Kubiceho, který podle Ratha pošpinil policii.

17:01 -  Hašek připomněl koaličním politikům některé protichůdné výroky z poslední doby a dotázal se, zda-li je mysleli vážně.

16:55 -  Místopředseda ČSSD Michal Hašek zopakoval při vystoupení řadu argumentů svých předřečníků. Nečasův kabinet označil za nejhorší vládu od roku 1989.

19:46 - Huml oznámil, že vládu nepodpoří.

16:44 - Vystoupil poslanec Stanislav Huml, který byl vyloučen z VV. "Vyšlo najevo, že jsem kandidoval za ABL," konstatoval Huml. VV označil za uskupení podobné sektě. "Omylem jsem kandidoval za nedemokratické uskupení a cítím potřebu se za to omluvit," uvedl Huml.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stanislav Huml

16:35 -  I v dalších minutách svého projevu se Sobotka odkazuje na předchozí Nečasovo vystoupení. Na Sobotku zareagoval ministr práce Jaromír Drábek, který šéfovi ČSSD připomněl nepřesnosti, kterých se ve svém vyjádření dopustil, protože nekorespondovaly s jeho vizí.

16:22 - Šéf ČSSD Sobotka ocenil, že premiér na jeho úvodní proslov zareagoval. Následně začal citovat statistické přehledy o zadluženosti ČR, které podle něj dokumentují škodlivost pravicových vlád.

16:20 - Paroubek si pochopitelně neodpustil kritiku Kubiceho kvůli událostem z roku 2006. "Tato vláda skončí dříve či později v troskách, jde jen o to, aby v troskách neskončila i ČR," uzavřel Paroubek

16:08 -  Expředseda ČSSD Jiří Paroubek připodobnil současné dění na politické scéně k absurdnímu dramatu z pera exprezidenta Václava Havla. Následně sepsul média, která jej před volbami údajně diskreditovala s tvrzením, že ČSSD pod jeho vedením je rozpočtově neodpovědnou stranou. "Ansámbl diletantů" pod vedením neschopného premiéra, shrnul Paroubek svou kritiku vlády.

16:03Jeroným Tejc se pustil do nového ministra vnitra Jana Kubiceho. Vyčetl mu jeho působení v čele ÚOOZ i to, že před nástupem do úřadu spoluvlastnil bezpečnostní agenturu. Pochopitelně připomněl i tzv. Kubiceho zprávu, kterou připomněl již Sobotka.

15:53 - "Jestli si myslíte, že přehlasujete tři čtvrtiny národa, já si to nemyslím," uzavřel Filip.

15:45 - Šéf KSČM Vojtěch Filip konstatoval, že pro nynější vládu se ČR stala podnikatelským projektem, o němž rozhoduje bez ohledu na občany.

15:39 -  Na každého z řečníků reaguje mnoho poslanců s faktickými poznámkami. Předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake  (VV) vystoupila s připomínkou, že VV se rozhodly kabinet podpořit. Ohradila se také vůči atakům opozice kvůli údajnému spojení ABL a VV. Připomněla, že Bártovi jsou přičítány podvratné úmysly na základě jediné nahrávky, která je, na rozdíl od jiných tajně pořízených záznamů, posvěcena na nevyvratitelný důkaz.

15:33 - "Co bude pan Bárta dělat, až nebude ministrem?" dotazoval se Zaorálek poslanců VV, kterým naznačil, že se chovali jako ovce, když absolvovali porady u Bárty doma. Jedinou šanci na očištění VV jsou podle něj předčasné volby. "Toto není běžná aféra, to je ohrožení celé české politiky," uvedl Zaorálek ke kauze ABL.

15:25 -  Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek pojal své emotivně laděné vystoupení jako hereckou etudu a s živou gestikulací se pokusil pojmenovat všechny kauzy, které se kolem kabinetu v poslední době objevily.

15:16 - Po premiérovi vystoupil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). I on odmítl Sobotkovu kritiku a zdůraznil, že vždy záleží na úhlu pohledu. Kalousek připomněl Sobotkovi některé kauzy z minulosti, kdy byl šéf ČSSD ministrem financí. "O tom, zda má vláda legitimitu, nerozhodují odboráři ani šéf ČSSD, ale většina poslanců," uzavřel Kalousek.

15:07 - "Nebudou-li reformy, tato vláda nemá smysl," uzavřel premiér své vystoupení. Právě reformy podle něj odůvodňují existenci kabinetu.

15:04 -  "Jsme tu tupě strašeni," odmítl Nečas výtky svého předřečníka s tím, že nepopulární opatření mají smysl a přinášejí pozitivní výsledky. Nečasovo vystoupení přerušují koaliční poslanci potleskem.

14:57 -  Po Sobotkovi vystoupil premiér Nečas. Ten přiznal, že kabinet má narušenou důvěru a existuje v něm napětí. Podle Nečase však mají reformy smysl a Sobotkovo "strašení" je neseriózní. Následně připomenul některé prohřešky sociálnědemokratických vlád.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem

14:54 - Po dvacetiminutovém monologu Sobotka skončil a sklidil potlesk opozičních zákonodárců. Němcová následně oznámila, že do diskuse se chce zapojit minimálně 20 zákonodárců.

14:53 - Sobotka vládu sepsul i za personální změny. Největší prostor věnoval novému ministrovi vnitra Janu Kubicemu. Připomněl, že Kubiceho zpráva, kterou poslanci zveřejnili krátce před volbami v roce 2006, měla vliv na výsledek hlasování.

14:48 - Sobotka na jedné straně vyčítá vládě reformy, na druhé straně tvrdí, že kabinet neučinil nic z toho, co sliboval. Sobotka tvrdí, že za dob vlády ČSSD nikdy nebyla politika ve slepé uličce tak jako nyní.

14:45 -  Sobotka tvrdí, že reformy redukují sociální stát a více zadluží zemi. "Nejde o reformy, ale o pokračování kupónové privatizace. Jde o to ukrást veřejné zdravotnictví a penzijní systém," hřímá Sobotka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s cedulí Stop vládě.

14:40 -  Sobotka uvedl, že řešením je odchod této zkompromitované vlády, která podle něj nemá kredit vládnout ani prosazovat reformy. Sobotka tvrdí, že vládou připravované reformy jsou prosazovány bez konzultací s opozicí či odbory. "Premiér Nečas se spoléhá na prostou hlasovací většinu v této Sněmovně," tvrdí Sobotka.

14:35 - Jako první se ujal slova předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který kabinet sepsul s tím, že míra špíny, která politiky vyvěrá, je neúnosná.

14:30 - Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) zahájila mimořádnou schůzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám