Hlavní obsah

Kaddáfí stále útočí na Misurátu, od rána dalších 30 mrtvých

Tripolis

Libyjský vůdce Muammar Kadddáfí pokračuje v útocích na město Misuráta. Při pondělním útoku zde zahynulo 30 lidí a 60 osob bylo zraněno. S odvoláním na svědky o tom informovala televize Al-Arabíja. Při ranním náletu NATO na Kaddáfího tripolský komplex byly poničeny dvě budovy, jedna z nich je prý knihovna.

Foto: Profimedia.cz

Boje v Misurátě si v pondělí vyžádaly dalších 30 mrtvých.

Článek

Svědek řekl stanici Al-Arabíja, že obytné části Misuráty jsou od rána pod intenzivní raketovou palbou a že do nemocnic byla dopravena popálená těla obětí. "Je tam 60 raněných a 30 mučedníků," sdělil tento zdroj.

Letadla NATO brzo ráno zasáhla Kaddáfího rezidenci. Podle agentury AP je poničena několikapatrová budova knihovny a také hala, která sloužila k přijímání významných návštěv. Podle jednoho ze strážců citovaného AP byli čtyři lidé lehce raněni. Agentura Reuters předtím informovala o 45 raněných. Kde byl v době útoků Kaddáfí, není jasné.

Bitva o Misurát trvá už dva měsíce

NATO zaútočilo na komplex po velmi těžkých víkendových bojích v Misurátě. O život tam přišlo za uplynulý víkend přes 30 lidí a desítky osob jsou zraněny. Bitva o třetí největší libyjské město trvá dva měsíce a Kaddáfího síly v ní stále používají těžké zbraně, včetně raketometů Grad a palby z tanků.

V USA roste tlak na zintenzivnění náletů na Kaddáfího a jeho nejbližší. Senátor Lindsey Graham prohlásil, že by se měl Kaddáfí denně budit s otázkou, zda pro něj nenadešel den poslední.

Nálety na Libyi trvají od 19. března, ale jejich účelem je podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN ochrana civilistů, nikoli likvidace Kaddáfího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám