Hlavní obsah

Tajným tunelem utekly z věznice stovky vězňů

Novinky, aš, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Přes 470 vězňů uprchlo z věznice v Kandaháru na jihu Afghánistánu. Prokopali tunel dlouhý stovky metrů, uvedla BBC. Mezi uprchlíky z věznice Sarposa jsou především radikálové z hnutí Tálibán včetně jejich velitelů, uvedly afghánské úřady. Kancelář guvernéra sdělila, že se jich dvanáct podařilo chytit.

Článek

„Tunel dlouhý stovky metrů byl vykopán z jihu do věznice a minulou noc uteklo 476 politických vězňů,“ řekl v pondělí guvernér věznice Ghulam Dastagír Majar. Tunel měřil 320 metrů. Ve věznici bylo 1200 vězňů.

Mluvčí afghánského prezidenta Hámida Karzáího sdělil, že útěk je katastrofou, která se nikdy neměla stát. Asi sto uprchlíků jsou velitelé Tálibánu. Zbytek především bojovníci tohoto hnutí.

Jeden z uprchlíků sdělil BBC, že tunel byl tak dlouhý, že trvalo půl hodiny, než se dostali z vězení na jeho konec. Útěk proto zabral většinu noci a na vězně u východu na dvoře domu čekala auta, které je odvezla.

Útěk svědčí o vratké situaci v Afghánistánu, kde byly po masovém útěku vězňů před třemi lety investovány milióny liber do jejich lepšího zabezpečí. Afghánský politik a bývalý poslanec Daúd Sultanzaj řekl BBC, že útěk svědčí o „slabosti našeho bezpečnostního aparátu“. Podle něj je hlavním problémem to, že je prolezlý příslušníky Tálibánu. Proto ty nejnebezpečnější Táliby drží na základně Bagrám.

Foto: Ahmd Nadeem, Reuters

Americký voják sedí před domem, kam ústil tunel z věznice.

Věznice je pod afghánskou správou, ale mezinárodní síly ISAF uvedly, že kdyby se na ně věznice obrátila, okamžitě by jí s ochranou a zabezpečením pomohly.

„Zrovna v dnešní den musel s útěkem vězňům pomoci Bůh,“ uvedl šéf věznice Ghulam Dastgir Mayar v Kandaháru.

Vězni neutíkali z věznice v Kandaháru poprvé. V červnu roku 2008 se podařilo uprchnout zhruba tisícovce lidí poté, co na budovu zaútočilo komando Talibánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám