Hlavní obsah

Libyjská armáda ukončila operace v Misurátě, dává prostor kmenům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Libyjská armáda po tvrdých sobotních bojích, které si vyžádaly 24 obětí na životech, zastavila v neděli další bojové operace v Misurátě. Dala prostor místním kmenům, které se mají domluvit se vzbouřenci. Armáda se ale nestáhla a z města je slyšet stále střelba, uvedla BBC.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Rebelové v Misurátě u zničeného tanku

Článek

Tajemník libyjského ministra zahraničí Chálid Kaim současně uvedl, že se armáda nestahuje. „Zastavila operace“, protože se „kmenoví vůdci rozhodli udělat něco, aby se se život v Misurátě vrátil k normálu.“

Libyjští kmenoví vůdci podle něj chtějí do dvou dnů přesvědčit povstalce v západním městě Misuráta, aby složili zbraně. "Vůdci kmenů jsou rozhodnuti najít řešení tohoto problému do 48 hodin," uvedl Kaim podle agentury. Podle něj nejprve jednají. “Další možností, která je podle náčelníků kmenů stále možná, je vojenská intervence kmenů ve městě,“ varoval Kaim.

Armáda přerušila své akce den po sobotním Kaimově sdělení, že kmeny daly vládě ultimátem – pokud není schopna zvládnout situaci v Misurátě, udělají to samy. Vadí jim, že mají zablokovaný přístup k moři a nedá se využívat ani pobřežní silnice. V sobotu Kaim upozornil, že kmenoví bojovníci nemusejí brát takové ohledy na životy civilistů, jako armáda. [celá zpráva]

Nejvyšší představitelé vzbouřenců v Benghází zastavení operací a hrozbu zásahu kmenů označili jen za další hru libyjského plukovníka Muammara Kaddáfího, kterého se pokoušejí svrhnout.

Podle lékařů si sobotní boje ve městě vyžádaly 24 mrtvých a sto zraněných.

U města Misuráta také podnikly první útok americké bezpilotní letouny. Zničili protiletadlovou baterii.

V noci na neděli pokračovaly i nálety na Tripolis. NATO uvedlo od chvíle, kdy převzalo velení operací od USA, podniklo už přes 3000 akcí. „Zasáhli jsme po celé zemi široké spektrum cílů – tanky, odpalovací rampy raket, obrněná vozidla, sklady munice i budovy velitelství,“ stojí v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám