Hlavní obsah

Jemenský prezident Sálih slíbil, že odstoupí, opozice dohodu odmítla

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná
Aktualizováno

Prezident Alí Abdulláh Sálih v sobotu přijal plán zemí z Perského zálivu na řešení krize v Jemenu, napsala BBC. Souhlasil i s tím, že po 32 letech u moci odstoupí. Z funkce by odešel měsíc poté, co se podepíše dohoda s opozicí. Opozice ale dohodu odmítla, uvedla v neděli ČTK.

Článek

"Je to konsenzuální rozhodnutí tu iniciativu odmítnout," citovala agentura vyjádření vůdce demonstrantů, kteří táboří na Univerzitním náměstí v Saná, Abdal Málika Jusufího. Také Ahmad Vafí, vůdce protestů v druhém největším městě země a jednom z hlavních center protivládních protestů Táizzu, prohlásil, že "mladí nepřistoupí na nic jiného než na okamžitý Sálihův odchod a necítí se být vázáni žádným vyjednáváním".

"Nepřestaneme protestovat a budeme protesty neustále stupňovat. Ta iniciativa nemá s námi nic společného," řekl agentuře Reuters Muhammad Sultán, který se účastní demonstrací v Saná.

Dohodu o demisi přitom přivítaly Spojené státy i vůdce opozice Jasín Noman. Ten ale řekl, že nevstoupí do vlády národní jednoty, jež by měla být podle dohody také ustanovena, než se uskuteční nové volby.

Po Tunisku a Egyptu měl Jemen šanci stát se další zemí, kde protesty uspěly a vedly k pádu dlouholetého autokratického režimu.

Prezident byl ochoten odstoupit výměnou za imunitu

Mluvčí jemenské vládnoucí strany Tárik Šami sdělil v sobotu agentuře Reuters, že partaj informovala Radu pro spolupráci zemí Perského zálivu, že přijala jejich iniciativu.

Prezident akceptoval plán, jehož součástí je i jeho odchod z funkce, který požadovala opozice. Nejpozději třicet dnů po podepsání dohody s opozicí předá svou moc do rukou viceprezidenta Abdula Rabú Manura Hadiho. Výměnou za to je jemu i jeho rodině garantována imunita. Nebude tedy moci být stíhán.

Dvě měsíce protestů si vyžádaly na 120 životů.

Sálih postupně ztrácel půdu pod nohama. Jeho vláda podala před měsícem demisi poté, co se bylo na demonstraci v Saná zabito 45 lidí. Jeden z armádních velitelů se přidal na stranu vzbouřenců a nařídil jednotkám pod svým velením, aby demonstranty chránily. Sálih ztratil i podporu svého kmene. [celá zpráva]

Sobotní generální stávka ochromila skoro celou zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám