Hlavní obsah

V Sýrii stříleli do účastníků pohřbů zabitých demonstrantů

Novinky,
Damašek
Aktualizováno

Desetitisíce Syřanů se v sobotu účastní pohřbů demonstrantů, kteří byli zabiti při protestech v pátek. Podle agentury DPA bylo zabito nejméně 111 lidí, BBC uvádí72. Násilí pokračuje i v sobotu, střílelo se do davu smutečních hostů na předměstí Damašku Duma a ve městečku Azrá na jihu země. Zabito bylo podle neověřených informací 13 osob.

Foto: Reuters

Jeden ze zraněných demonstrantů v nemocnici ve městě Dará (záběr z videa)

Článek

Čtyři osoby byly v sobotu zastřeleny u městečka Azrá na jihu země. Na pohřeb se chtěly vydat tisíce lidí z Dará ve 150 autobusech. Střelba jim v tom měla zabránit. Střelbou se syrská bezpečnost snažila rozehnat masy v damašské čtvrti Barzá a na předměstí Duma. V Damašku jsou potvrzeni tři zranění. Z mešit v Barzá zaznívají výzvy k doktorům, aby přišli ošetřovat raněné.

Foto: Reuters

Jeden ze zraněných demonstrantů na nosítkách ve městě Dará (záběr z videa)

Syrská opozice na svých webových stránkách zveřejnila seznam obětí pátečního zásahu proti demonstrantům. Nejvíce lidí - 47 – bylo zabito na předměstích Damašku. V městě Azrá zemřelo 31 osob, v Homsu 27, v Hamá pět a jeden v Lattákíji. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Páteční protest ve městě Dará (záběr z videa)

Krvavý pátek tak zdvojnásobil počet obětí zásahů proti protestům. Celkem si vyžádaly na 220 lidských životů.

Oficiální syrská agentura SANA prohlásila, že bezpečnostní síly v pátek zakročily se slzným plynem a vodními děly, jen aby zabránily střetům mezi občany a demonstranty a ochránily soukromý majetek. Podle SANA bylo deset mrtvých, včetně dvou policistů, které zastřelili "ozbrojení zločinci". 

Foto: Reuters

Ošetřování jednoho ze zraněných demonstrantů v Homsu

V sobotu se po poledních modlitbách sešly desetitisíce Syřanů. Mnozí ale mají strach z dalších zásahů. "Dnes budou pohřby a my se obáváme, že během nich bude prolita další krev, což povede k novým protestům a dalším mrtvým," svěřil agentuře Reuters jeden z demonstrantů.. "Začíná se to podobat sněhové kouli, která se každý týden nabaluje a zvětšuje. Strach roste, ulice vře."

Foto: Reuters

Páteční protest ve městě Dará (záběr z videa)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám