Hlavní obsah

Na světě je tolik počítačových dat, že by zaplnila 200 miliard DVD nosičů

Novinky, Miloslav Fišer

Každý den roste kapacita počítačových dat neskutečným tempem. Jen během loňského roku se objem dat přehoupl přes jeden zetabyte, což je 1 000 000 000 000 000 000 000 bytů. Pro představu, pro uložení takového množství dat by bylo zapotřebí přes 200 miliard DVD nosičů, nebo zhruba 60 miliard počítačových tabletů iPad s kapacitou 16 GB.

Foto: Archiv, Novinky

Pokud bychom chtěli zazálohovat celosvětový objem dat, bylo by zapotřebí přes 200 miliard DVD nosičů. Ilustrační foto.

Článek

Za obrovským nárůstem dat stojí podle analýzy společnosti IDC překotný rozvoj sociálních sítí, on-line videa, digitální fotografie a dat v mobilních telefonech.

„Zhruba 70 procent všech dat vytvářejí jednotlivci. O ukládání těchto dat se ale v drtivé většině starají velké firmy, jako je Microsoft nebo například Seznam.cz. Klasický příklad ukládání dat jednotlivci na firemní úložiště představují populární webové stránky pro sdílení obsahu jako je YouTube nebo Flickr,“ řekl Novinkám Michal Fišer ze společnosti EMC, která se specializuje na správu a ukládání dat.

Největšími žrouty úložného prostoru v domácnostech jsou podle něj především fotky ve vysokém rozlišení, kterých je díky rozmachu digitálních fotoaparátů stále více. „Přivézt si gigabajty vzpomínek z dovolené je již naprosto běžná věc, ale problém nastane ve chvíli, když se do té doby téměř bezedné úložiště náhle velmi rychle zaplní. Tento trend je ještě markantnější u videa ve vysokém rozlišení, nemluvě o rozvíjejícím se 3D formátu. Tyto nové technologie tempo růstu objemu uložených dat ještě zrychlí,“ vysvětlil Fišer.

Firmy se topí v záplavě dat

Odlišná situace je ve firemním prostředí. „Nejvíc prostoru ve firmách zabírají obrazová dokumentace a audiovizuální data, kterých přibývá hlavně kvůli postupné digitalizaci veškerých informací – od smluv až například po nahrávky telefonních hovorů se zákazníky,“ uvedl zástupce společnosti EMC.

Už na přelomu let 2009 a 2010 experti tvrdili, že lidem i firmám hrozí datový kolaps, protože až 90 procent dat je ukládáno zcela zbytečně. I proto se podle studie IDC malé i velké firmy začínají pomalu ztrácet v datech, která za léta provozu nashromáždily.

"Ročně ve firemním sektoru vzroste množství dat o 40 až 60 procent,“ potvrdil Fišer s tím, že pokud nezačnou firmy ukládání a zálohování dat systematicky řešit, nedokážou se ve velkém množství dat vůbec orientovat.

"Čím více zálohovacích médií firma spravuje, tím větší je riziko jejich selhání, poškození nebo ztráty. Během let se navíc může shromáždit tolik dokumentů, že najít ten potřebný bude v záplavě záložních disků zhola nemožné,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám