Hlavní obsah

Pákistánci hromadně znásilnili ženu, soud je osvobodil

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistánský nejvyšší soud ve čtvrtek ponechal na svobodě pětici mužů, kteří se podíleli na hromadném znásilnění ženy. Znásilnění bylo trestem uděleným vesnickou radou za milostný poměr jejího bratra s ženou z vyšší kasty. Ve vězení tak zůstal pouze jediný ze čtrnácti mužů, kteří byli ze znásilnění obviněni, upozornila agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Mukhtaran Maiová (vpravo)

Článek

Znásilnění Mukhtar Maiové na příkaz rady její hinduistické vesnice v provincii Paňdžáb se událo v roce 2002. Byl to trest za vztah jejího 13letého bratra s ženou z vyšší kasty. Žena se rozhodla o svém příkoří promluvit a případ vyvolal protesty v celém světě. Úřady následně obvinily čtrnáct mužů.

Soud nižší instance ale hned osm z nich obvinění zprostil. V roce 2005 pak odvolací soud osvobodil dalších pět z šesti zbývajících obviněných s tím, že výpověď svědkyně je v rozporu s tvrzením žaloby. Nejvyšší soud ve čtvrtek tento verdikt potvrdil. Šestý muž má ovšem zůstat do konce života za mřížemi.

Maiová uvedla, že o přehodnocení znovu žádat nebude, verdikt ji ale pobouřil. „Mám strach, že se těch třináct lidí vrátí do mé vesnice a ublíží mně a mojí rodině. Ztratila jsem důvěru v soudy a svůj případ ponechávám už jen Božímu soudu. Jsem si jistá, že Bůh ty, kteří mě obtěžovali, potrestá,“ řekla žena, která teď ve vesnici Meerwala vede školu.

AP upozornila, že v Pákistánu bývá nakonec odsouzena jen malá část obviněných. Z části je tomu proto, že policisté, žalobci a soudci nejsou dostatečně vybaveni a připraveni a nechají se korumpovat bohatými a mocnými. Spousta lidí se obrací na vesnické rady, které rozhodují podle kmenových zvyků. Bití nebo zabití ženy nebývá jejich výjimečným rozsudkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám