Hlavní obsah

Odboráři odešli z jednání tripartity, chystají velkou demonstraci

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Odbory ve čtvrtek přerušily jednání tripartity o reformách. Odborářům vadí, že kabinet již některé reformy bez konzultací schválil. Odbory budou žádat mimořádné jednání předsednictva, vládě však podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila nedůvěřují.

Foto: Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

Odborářům vadila i skutečnost, že se premiér Petr Nečas (ODS) jednání nezúčastnil. Požadují proto mimořádné jednání.

Na 21. května plánují odbory velkou demonstraci, Zavadil však nechtěl specifikovat, kde přesně se akce uskuteční. Uvedl pouze, že půjde o místo spjaté s českou historií.

Odbory tvrdí, že navržené reformy jsou asociální. Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek uvedl, že vládní reformy budou znamenat "konec slušného života".

Zástupci zaměstnavatelů následně vyzvali odboráře k dalšímu jednání. I zaměstnavatelé zdůraznili, že kabinet měl podle jejich názoru návrhy reforem nejdříve projednat se sociálními partnery.

Tripartita je pro vládu poradním orgánem, kabinet však nemá povinnost své záměry konzultovat.

Proč chtějí demonstrovat? ptá se Drábek

Vláda se bojkotu jednání ze strany odborů diví. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka se všechny návrhy projednávaly v připomínkovém řízení. „Návrhy sociálních partnerů bereme velmi vážně a řadu jejich připomínek jsme zapracovali do návrhů zákona,“ řekl Drábek.

Zejména se pozastavoval nad tím, proč odbory upřednostňují protestní akce a demonstrace před společným jednáním.

Sobotka odbory chápe

Na rozhodnutí odborů s pochopením zareagoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který uvedl, že "premiér Nečas nehledá pro nevratné vládní záměry širší konsensus či věcný kompromis, ale spoléhá se pouze na pravicovou hlasovací mašinerii v Poslanecké sněmovně."

Nelze se podle něj proto divit, že odboráři již nechtějí s vládou o reformách jednat a požádali o přerušení tripartity.

Reklama

Výběr článků

Načítám