Hlavní obsah

Letový dispečer se ve službě díval na film

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké úřady postavily mimo službu dalšího letového dispečera, který byl přistižen, jak ve službě sleduje film na přenosném DVD přehrávači. O práci přišel i jeho šéf, informovala v pondělí agentura AP. Federální úřad pro letectví (FAA) v současnosti provádí kontroly na letištích a přehodnocuje systém služeb poté, co v sobotu usnul ve službě již sedmý kontrolor za letošní rok.

Foto: Profimedia.cz

Letoví dispečeři v USA budou mít mezi službami o hodinu delší odpočinek.

Článek

„Nikdo z nás to nemůže tolerovat. Musí to za každou cenu skončit. I jedna chyba je víc než dost,“ varoval v pondělí na tiskové konferenci v Atlantě zástupce FAA Randy Babbitt s tím, že v USA mají „nejbezpečnější systém“ letecké dopravy na světě, ale tyto incidenty reputaci „zastiňují“.

Úřady už dříve oznámily, že změní systém střídání služeb kontrolorů, aby do práce chodili více odpočatí. Mezi službami jim přidají hodinu a v nočních hodinách služby posílí.

Prozradil ho zapnutý mikrofon

Sobotní událostí ale série porušování pravidel neskončila. V neděli těsně po půlnoci byl přistižen dispečer v Oberlinu ve státě Ohio, jak během služby sleduje na přenosném DVD přehrávači film. Středisko v Oberlinu má na starosti dálkové lety ve vysoké nadmořské výšce mezi rušnými letišti na východním pobřeží a zbytkem země.

Dispečera prozradil zapnutý mikrofon, jehož prostřednictvím film slyšel pilot vojenského letadla, který uvědomil úřady.

Elektronická zařízení odvádějí pozornost dispečerů v letecké, ale i železniční dopravě stále častěji, poznamenala stanice CNN. V té souvislosti připomněla případ dvojice pilotů společnosti Northwest Airlines, kteří s letadlem předloni v říjnu přeletěli cílové letiště v Menneapolisu, protože se zapomněli nad notebooky.

Reklama

Výběr článků

Načítám