Hlavní obsah

VV vládu podmíněně podpoří, chtějí dohodu na reformách a personální změny

Právo, Novinky, jas, rsk
Aktualizováno

Poslanecký klub Věcí veřejných v úterý označil další podporu kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) za podmíněnou. VV očekávají, že se koaliční strany dohodnou na podobě důchodové reformy a návrhu reformy zdravotnictví. Zároveň VV očekávají další personální změny v kabinetu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lídři Věcí veřejných Radek John a Karolína Peake

Článek

Předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake uvedla, že podpora kabinetu je pouze podmíněná a poslanci očekávají, že do konce června bude v koalici panovat shoda nad podobou důchodové reformy a nad reformou zdravotnictví.

VV dále očekávají, že premiér přistoupí k další personální restrukturalizaci vlády. Předseda VV Radek John uvedl, že ve vládě by neměl být žádný ministr spojovaný s korupčními skandály.

"Očekáváme, že premiér uspokojivě naplní svůj slib o výrazné personální rekonstrukci vlády odrážející pravidlo presumpce viny uplatňované vůči VV. To, že včera (v pondělí večer, pozn. red.) VV netrvaly na dalších personálních změnách ve vládě, chápeme pouze jako prostor pro podporu premiéra pro stabilizaci jeho pozice," uvedla Peake.

John chce specifikovat svou roli

John ke svému novému postu vicepremiéra pro boj proti korupci uvedl, že pokud by se do půl roku ukázal jako nefunkční, křeslo opustí. Ve své funkci chce spolupracovat s novým ministrem, kterým by se měl stát Jan Kubice. VV očekávají, že Johnova role bude dále upřesněna.

Pro přijetí usnesení hlasovalo 18 z 19 přítomných poslanců, přičemž jeden se zdržel.

Poslankyně Jana Suchá, o jejímž setrvání v klubu se v minulých dnech spekulovalo, byla z jednání omluvena ze zdravotních důvodů. V klubu hodlá i nadále setrvat.

Peake se z pozice šéfky klubu vyjádřila ke spolupráci s předsedou poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem. Peake vidí další možnou spolupráci jako "komplikovanou".

TOP 09 se diví kladeným podmínkám

Poslanecký klub TOP 09 a Starostové se na svém úterním jednání plně postavil za pondělní dohodu koaličních špiček uzavřenou v Kramářově vile včetně oznámených personálních změn. Uvedl to předseda klubu Petr Gazdík.

„Klub si je vědom, že jde sice o kroky kompromisní, ale o kroky nutné k tomu, aby stávající vláda mohla nadále naplňovat své programové prohlášení,“ prohlásil Gazdík.

Šéf klubu ovšem nevyloučil, že situací v koalici se nemohou špičky v budoucnu zabývat znovu. A to proto, že véčkaři oznámili svou podporu jako podmíněnou. „Slovo podmíněná jsem přeslechl,“ uvedl Gazdík v nadsázce.

A jak se líbí TOP 09 kandidát na ministra vnitra Jan Kubice? „Považujeme ho za zkušeného policejního důstojníka,“ prohlásil Gazdík s tím, že klub tuto nominaci respektuje. Gazdík přesto připustil, že pro část politického spektra může působit jako rudý hadr.

Ačkoli představitelé TOP 09 postupovali podle Gazdíka při koaličních půtkách jako síla, která se snažila situaci uklidnit, její představitelé jsou si vědomi toho, že politické náklady koaliční krize nesou všechny vládní strany. Gazdík ale odmítl hodnotit styl ODS a VV.

Reklama

Výběr článků

Načítám