Hlavní obsah

Bělorusko vzdalo záchranu měny, hrozí vysoká devalvace

Minsk

Bělorusko vzdalo snahu o záchranu měny a ruší všechna omezení pro pohyb jejího kurzu. Vláda a centrální banka ve společném sdělení uvedly, že jakmile stanoví nový kurz, budou moci komerční banky měnu libovolně nakupovat a prodávat. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

"Vláda a centrální banka zajistí, že budou odstraněny restrikce směnného kurzu (běloruského) rublu u transakcí mezi bankami a podniky," píše se ve společné zprávě. Země se až dosud snažila devalvaci měny všemožně bránit, špatný stav ekonomiky jí však nedává jinou možnost.

Až dosud mohly běloruské banky stanovovat kurz rublu maximálně do deseti procent od úředně stanoveného fluktuačního pásma. Kurz na ulici byl mnohem slabší. Jakmile padnou omezení, nastane podle analytiků devalvace běloruského rublu o 20 až 30 procent.

Bělorusko je v hluboké hospodářské krizi a spoléhalo, že mu z ní pomůže sousední Rusko. To ale odmítlo Minsku poskytnout úvěr. Centrální banka se snažila kurz měny bránit, od začátku roku už ale spotřebovala asi čtvrtinu devizových rezerv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám