Hlavní obsah

Demonstranti okupovali náměstí v syrském Homsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Tisíce protivládních demonstrantů okupovaly centrální náměstí třetího největšího syrského města Homs. Požadovali odchod vlády a prezidenta Bašára Asada. V noci proti nim zasáhla policie a rozehnala je za použití střelných zbraní a slzného plynu. Ministr vnitra označil demonstrace za vzpouru, která musí být potlačena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tisíce Syřanů požadují demisi vlády i prezidentaVideo: Reuters

 
Článek

Náměstí okupovali demonstranti po pohřbech lidí zabitých při předchozích protestech. Vyvolala je smrt jednoho z místních kmenových vůdců, jenž zemřel ve vazbě. Od neděle si nepokoje v Homsu vyžádaly sedmnáct lidských životů. [celá zpráva]

Jeden z protivládních aktivistů Nadžáti Tajjare v pondělí večer uvedl pro VVC: „Demonstrace vsedě na náměstí al-Saa se účastní 20 000 lidí. Přejmenovali jsme je na náměstí Tahrír podle káhirského.“

Aktivisté uvedli, že u vstupů na náměstí postavili kontrolní stanoviště. V noci je vyzval jeden z policistů, aby prostor opustili. Pak následoval zásah za použití ostré munice.

Ministr vnitra v prohlášení v pondělí večer označil demonstrace za vzpouru, která musí být potlačena. Vyzval v něm, aby lidé udávali úřadům všechny teroristy ze svého okolí.

"Předchozí události odhalily, že se jedná o ozbrojené povstání, které vedou ozbrojené skupiny patřící k (radikálním muslimským) organizacím salafistů, především ve městech Homs a Banijás," uvedlo ministerstvo podle ČTK a varovalo: "Jejich cílem je ničit, vraždit a vnášet zmatek mezi obyvatele a zastrašovat je... Občané by měli sdělovat, kde se nacházejí teroristé a podezřelí, neumožnit jim se vmísit mezi ně."

Syrské nepokoje si za měsíc vyžádaly už na 200 mrtvých. [celá zpráva]

Prezident v sobotu slíbil, že nejdéle do týdne bude zrušen výjimečný stav, který trvá 48 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám