Hlavní obsah

Castro chce vládě na Kubě omezit mandát

– Havana

Nejvyšší politické funkce na Kubě by měly mít omezený mandát na deset let. Ve svém úvodním projevu to na začínajícím VI. sjezdu Komunistické strany Kuby uvedl kubánský prezident Raúl Castro.

Foto: Enrique De La Osa, Reuters

Kubánský prezident Raúl Castro

Článek

"Došli jsme k závěru, že by bylo doporučeníhodné omezit politické mandáty a hlavní státní funkce na dvě po sobě následující pětiletá období," vyjádřil se Castro na sjezdu, kterého se účastní tisíc delegátů. Tato změna by podle něj měla zajistit "systematické omlazení" na všech důležitých postech státní moci včetně předsedy Státní rady (zároveň prezident) a ministrů.

Podle Castra se on i jeho bratr několikrát pokusili podpořit nové osobnosti, ale to se nesetkalo s úspěchem. Podle agentury AP poukazoval prezident na odvolání populárního kubánského viceprezidenta a ministra zahraničí v roce 2009, který byl později obviněn z přílišného usilování o moc. "Nyní čelíme následkům toho, že nejsou připraveni zástupci," dodal.

Omezení funkčních období musí ještě schválit kubánské národní shromáždění. Jak napsala agentura AP, lze předpokládat, že bude bezpochyby brzy schválen.

Návrh na zkrácení mandátů se objevuje po 52 letech, kdy včele Kuby stál nejprve Fidel Castro a nyní jeho bratr Raúl. Bývalý prezident se projevu neúčastnil, ale podle agentury AP pro něj byla vedle Raúla Castra ponechána volná židle.

Reformy nemají vést k hromadění majetku

Ve více než dvouhodinovém projevu Castro také komentoval změny chystané v hospodářské oblasti. Ty by podle něj neměly vést k hromadění soukromého majetku.

Sjezd kubánských komunistů potrvá čtyři dny a bude na něm také zvolen nový první tajemník strany. Předpokládá se, že se jím po bratrovi Fidelovi stane Raúl Castro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám