Hlavní obsah

Nečas: Chci věřit, že Johnův policejní informátor je jen iniciativní blb

• Aktualizováno
Novinky, jim

Grémium občanských demokratů se v pátek jednoznačně shodlo, že vláda by měla pokračovat ve stávající koalici. Novinářům to sdělil šéf strany a premiér Petr Nečas. Ke stejnému názoru odpoledne dospěli i poslanci VV. Premiér se zároveň pozastavil nad informacemi, že příslušník ochranné služby informoval ministra vnitra Radka Johna (VV) o schůzkách Petra Tluchoře s Kristýnou Kočí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Petr Nečas po pátečním jednání grémia ODS

Článek

„Chci věřit, že šlo o iniciativu hloupého policisty. Tento termín běžně nepoužívám, ale je na místě. Chci věřit, že je to jeden iniciativní blb a že nebyl úkolován,“ řekl novinářům Nečas. Věcí by se dle něj měla zabývat policejní inspekce.

Předseda poslaneckého klubu ODS Tluchoř totiž v pátek nařkl Johna, že zneužívá policii ke sledování politiků. John připustil, že informaci o schůzkách Tluchoře s tehdejší šéfkou klubu VV Kočí obdržel od policisty, ale sám ho nijak nenaváděl a e-mail si přečetl jako jeden z mnoha, které dostává.

„Také jsem tím byl zasažen, že příslušník ochranné služby monitoruje pohyb politika po Sněmovně. Oni tam jsou od ostrahy a nikoli od špehování politiků,“ řekl Nečas. Oslovil prý už policejního prezidenta, aby kontaktoval šéfa ochranky a celá věc se vyjasnila.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Úzké vedené ODS: Marek Benda, Jan Zahradil, Pavel Drobil, Alexandr Vondra, Petr Nečas, Jiří Pospíšil, Miroslava Němcová, Richard Svoboda, Petr Tluchoř a Miroslav Ouzký

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) k tomu přidala, že požádala také sněmovní právníky, aby se se věcí zabývali. Podle ní by měl být e-mail dohledán, aby se ukázalo, zda šlo skutečně o individuální selhání. E-mail by měl prý předložit sám John. „Čekám na reakci pana ministra,“ řekl Němcová.

Koalice musí pokračovat, shodly se špičky ODS

Nečas především ale novináře ujistil, že grémium jednoznačně schválilo dosavadní postup koaličních vyjednavačů a shodlo se na tom, že vláda by měla pokračovat za stávající koalice. Podmínkou ale je, že prezident podepíše jak premiérovy návrhy na odvolání Johna a ministra školství Josefa Dobeše (VV), tak i demisi ministra dopravy Víta Bárty (VV).

Před jednáním se vyslovil místopředseda ODS Pavel Blažek, že občanští demokraté by měli formovat novou vládu s ČSSD a TOP 09. [celá zpráva]

Nečas řekl, že na názor měl právo, ale během debaty o variantách ukončení krize převážil návrh na udržení současného stavu. Další varianty podle Nečase přijdou na řadu, až projekt ODS, TOP 09 a VV zcela „zbankrotuje“.

Pokračovat chtějí i VV

Podporu pokračování kabinetu vyslovili po svém pátečním jednání i poslanci VV. Podporují premiérovu snahu o zachování vlády a budou se snažit zabránit velké koalici ODS a ČSSD.

"VV podporují premiéra v jeho boji za zachování vlády a prosazování koaličního programu proti zastáncům přeběhlíků, nestability a kartelové dohody v čele s Petrem Tluchořem. VV jsou zodpovědnou politickou stranou, která se bude zároveň snažit zabránit vzniku velké koalice," shodl se poslanecký klub.

Další jednání koalice je naplánováno na pondělí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám