Hlavní obsah

USA dál útočí na Libyi, rebely zřejmě vyzbrojuje Katar

Paříž/Tripolis

Spojené státy ve středu potvrdily, že jejich letadla dále podnikají útoky na Libyi. Útočí na zařízení protiletecké obrany. USA přitom po předání velení operace do rukou NATO avizovaly své stažení z akcí. Není ale jasné, které ze středečních náletů na Tripolis, Azíziju, Syrtu a Misurátu podnikly americké stroje.

Foto: Reuters

Bojový letoun F/A-18F Super Hornet startuje z americké letadlové lodi USS Enterprise.

Článek

Spojené státy potvrdily své zapojení do náletů poté, co se ministři zahraničních věcí Francie a Velké Británie Alain Juppé a William Hague shodli, že je potřeba zesílit nálety na Libyi, zejména na těžkou techniku, kterou armáda Muammara Kaddáfího používá proti vzbouřencům. [celá zpráva]

Hague už ve středu vyzval na jednání v Kataru ostatní země NATO, aby posílily svou účast. Do náletů je zapojeno jen šest z 28 členů NATO. Hlavní tíhu nesou Francie a Británie. Německo ale zapojení odmítá. I další země NATO tvrdí, že úkolem je prosadit jen rezoluci Rady bezpečnosti OSN 1773 a ne podporovat rebely. Staví se i proti jejich vyzbrojování.

Ve středu večer se v Paříži shodli francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron na nutnosti zesílit útoky.

Cílem je podpořit rebely

Také chtějí podpořit více rebely. „Přechodná národní rada nemá problémy získat zbraně, které potřebuje, ani přátele, kteří mu ukážou, jak je používat,“ uvedl pro BBC vysoký francouzský představitel na adresu vzbouřenců a jejich vlády. Řekl ale, že Francie vzbouřence nevyzbrojuje.

Británie potvrdila, že dodala vzbouřencům tisíc kusů protistřepinových oděvů a sto mobilních telefonů.

V Dauhá se ale rozhodlo o poskytnutí peněz rebelům. Měli by dostat peníze ze zmrazených vládních kont Libye. Pro byl i německý ministr zahraničí Guido Westerwelle.

Ministr zahraničí Kaddáfího vlády Chalíd Kaím obvinil Katar, že dodává navzdory embargu zbraně rebelům. Podle něj je zásobil francouzskými protitankovými střelami a poslal tam i experty, kteří vzbouřence cvičí v jejich použití. Podle něj se na jejich výcviku podílí i libanonský Hizballáh.

Reklama

Výběr článků

Načítám