Hlavní obsah

John: Před schůzkami Kočí s Tluchořem mě varoval e-mail

Právo, Jan Rovenský

Předseda věcí veřejných Radek John nevěří, že by si bývalá členka strany Kristýna Kočí slova na nahrávce, která víří politické vody, vymyslela. Podle něj má zbytek rozumu, aby taková slova neříkala. V rozhovoru pro Právo také řekl, že strana měla signály, že akce je připravována dlouhodobě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radek John

Článek

Co si myslíte o nahrávce s Kristýnou Kočí?

Hlavně mě rozesmálo, že to byla opět cílená mystifikace. Tady už politici cíleně mystifikují všechno. A jestli budou používat takovéto termíny, tak důvěra v politiky úplně skončí.

Nevěřím tomu, že to je cílená lež. Říká tam tak strašné věci, pokud by to byla cílená lež, tak má snad Kristýna Kočí aspoň zbytek rozumu, aby neříkala taková slova. Už to, jaká je to hrůza, ji usvědčuje, že asi nevěděla, že je nahrávána. Záznam by ale měl být zveřejněn celý, to je důležité pro důvěru v politiku této země vědět úplně vše, co se tam řeklo.

Měli jsme řadu signálů, že to je připravováno s panem Tluchořem a že to je připravováno dlouhodobě. Dostal jsem nedávno e-mail, který mě upozornil, že Kočí se velmi často scházela v kanceláři s Tluchořem. Napsal to člověk z parlamentu, který mi sdělil: nefandím vám jako straně, ale v zájmu objektivity vám mohu říci termíny, kdy se tam scházela.

Jsem přesvědčen, že došlo k pokusu kmotrovské části ODS rozbít VV. Mrzí mě na tom, že jsme to říkali na posledním jednání koaličních špiček a pan Tluchoř říkal: ne, to je paranoidní myšlenka, ODS s tím nemá nic společného, nebuďte blázni. Jestli se prokáže, že nám vyjednavač K9 lže do očí, tak se ptám, jak se dá cokoli na K9 vyjednávat s panem Tluchořem?

Pokud se prokáže, že v tom měl prsty, tak je pro vás Tluchoř nedůvěryhodný partner pro jednání? Nebudou VV tlačit na to, aby premiér Nečas obměnil svůj tým?

Až nám bude říkat cokoli příště, tak jak máme vědět, zda to je pravda, nebo jestli případně neřekne, že to byla cílená mystifikace.

Myslíte si, že Tluchoř patří do kmotrovské frakce ODS?

My jsme to podezření měli, to ano. Ale je třeba znát celou nahrávku. Veřejnost má právo v takto důležité věci vědět úplně všechno, co Kristýna Kočí vykládala.

Není to na demisi celé vlády? Koneckonců premiér zaštiťuje celou ODS.

Strašně bude záležet na tom, co udělá ODS, ale musí znát celou nahrávku, aby to řešila. Bůh ví, jaké hrůzy se tam ještě můžeme dozvědět. Teď je na tahu premiér. Pokud je to pravda, tak sám Nečas byl mystifikován a šizen a i proti němu byl stvořen komplot. Je to vnitřní věc ODS a ta to musí vyřešit.

A co předčasné volby? Je to alternativa?

V této chvíli to samozřejmě začíná být alternativa. Ale opakuji: je třeba znát celou pravdu, protože předčasné volby, aniž víme všechno, nemají smysl. Pak neznáme plnou pravdu těch, kteří budou zápolit o volební výsledek.

Měli by Tluchoř a Kočí rezignovat na mandát poslance?

Kočí jsme k tomu již vyzvali, protože to byla zrada voličů a odklonila se od programu VV. Vyzvali jsme ostatně k tomu všechny tři přeběhlíky, ale zbytek je vnitřní věc ODS a to budeme respektovat.

Co vaše poslankyně Jana Suchá? Na klubu zatím nebyla od vyloučení Jaroslava Škárky...

Komunikuje s námi, vysílá vzkazy, že si to chce celé promyslet, protože tam má spoustu nejasností. To respektujeme. Přijede na klub, až nebudou vzbouřené emoce. Touto nahrávkou se emoce opět zvednou, ale rozhodně nám nevyslala signál, že by se dala k přeběhlíkům. Po těch větách, co jsem od Kočí slyšel, si nemyslím, že by se k tomu někdo připojil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám