Hlavní obsah

Chile Klause poopravilo: Nešlo o obyčejnou propisku, ale o umělecký unikát

Právo, aa, sw

Nešlo o obyčejnou propisku, jak řekl Václav Klaus, ale o luxusní umělecký výrobek z dílny chilských šperkařů, jejž si během oficiální návštěvy Chile strčil český prezident před zraky kamer do kapsy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus v úterý novinářům řekl, že šlo o „obyčejnou propisku“, kterou po příletu do Prahy zapomněl v kapse jednoho z obleků. [celá zpráva]

„Protokolární pero bylo uměleckým výrobkem z dílny chilských šperkařů,“ sdělila ale ve středu Právu Paola Elbietová z tiskového oddělení chilského prezidentského paláce La Moneda. Rytinami zdobené pero bylo podle ní vyrobeno z polodrahokamu lapis lazuli, typického výraznou modrou barvou. Na otázku, co se s takovým perem obvykle po podpisu smlouvy dělá, reagovala Elbietová mlčením.

Milióny pobavených diváků ve světě

Záběry ČT, na nichž Klaus při tiskové konferenci se svým chilským protějškem Sebastianem Piňerou s potutelným úsměvem ukládá do své kapsy protokolární pero, mezitím baví svět, video zaujalo milióny diváků.

Sarkastické poznámky na adresu české hlavy státu si neodpustila různá zahraniční média, mezi nimi americká televize Fox News, ale ani britský bulvár The Sun. Ten napsal, že „video ukazuje českého prezidenta, jak bezostyšně krade pero.“ Deník široce popisuje Klausovu „propiskovou epizodu“ a uzavírá: „Pak samolibě sedí v křesle, šťastný ze svého úlovku.“

List The Times cituje mluvčího Hradu Radima Ochvata, jenž upozornil, že pero byl dar. „Přesto video přesvědčilo mnoho Čechů o kleptomanii jejich prezidenta,“ podotkl britský deník.

Na webu televize Fox News Latino byl Klausův kousek dlouho hlavní novinkou. „Prezidentský zloděj per?!“ ptal se titulek. „Český prezident našel prvotřídní suvenýr z cesty do Chile – vlastní oficiální pero,“ shrnula pak ironicky stanice.

Francouzský tisk připomněl obdobnou minipříhodu svého prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ten si při podpisu smluv v Rumunsku protokolární pero velmi dlouho zálibně prohlížel, pak šel ale za rumunským protějškem Traianem Baseskem a před kamerami se ho prostě zeptal, zda si je může vzít.

„Sarkozy měl aspoň tolik slušnosti, že se zeptal, zda si pero může nechat,“ uzavřel deník Metro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám