Hlavní obsah

Je to šok, ale chceme jednat dál, komentovaly nahrávku Kočí Věci veřejné

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jim, rsk

Představitelé Věcí veřejných jsou ze zveřejněné části nahrávky jejich bývalé kolegyně a někdejší předsedkyně poslaneckého klubu Kristýny Kočí v šoku. Předseda VV Radek John doufá, že koaliční partneři budou chtít pokračovat v jednání a pokusí se celou záležitost vysvětlit.

Foto: Právo

Předseda VV Radek John společně s dalšími představiteli strany

Článek

"Nepochybujeme, že šlo o pokus o vnitrostranický puč řízený zvenčí,“ řekl John.

Předseda strany na mimořádné tiskové konferenci hovořil o šoku. Nové informace podle něj vrhají nové světlo na proběhlé události i na budoucnost. "Nejde jen o vnitro a VV," dodal John, který volá po dalším jednání v rámci koalice.

Kočí na nahrávce, kterou zveřejnil Týden.cz, říká, že akce proti Věcem veřejných se chystala několik měsíců ve spolupráci s ODS.

O budoucnosti koalice budou ve středu večer politici jednat na pracovní večeři, kterou svolal v netradičním formátu K12 premiér Petr Nečas. Vedle šéfů stran na ni pozval i předsedy klubů, jejich zástupce a stranické místopředsedy. Zástupci VV v průběhu dne zopakovali, že nehodlají postoupit ODS ministerstvo vnitra. Na jednání se určitě dostane i kauza nahrávky Kočí.

Šéf véčkařů po tiskové konferenci řekl, že už při minulém jednání koaličních špiček hovořili o podezření na puč, přičemž předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř měl prohlásit, že jsou paranoidní.

„Večeře opravdu nebude o řízku,“ uvedl John před středeční schůzkou koaličních špiček a dodal: „Budu se ptát, proč pan Tluchoř minulý týden říkal, že je to naše paranoia.“

"Holčina má problémy"

Nahrávku během dne komentovali téměř všichni politici, především ti z VV. Poslanec strany Petr Skokan si nebral servítky. „Holčina má problémy a reagovat na ni nebudu. Pro mě jsou důležití voliči a nejsem skokan v pejorativním smyslu slova. Nechápu, proč si myslela, že bych já zrovna přeskočil. Možná životní nezkušenost a nezralost jí vnukla myšlenku, aby si mě takto vyhodnotila. Ale to se slečna hodně spletla,“ reagoval pro Právo poslanec Petr Skokan, o němž Kočí mluví na nahrávce jako o člověku, jemuž jde o koryto.

Podrazila nás předsedkyně klubu, tvrdí poslankyně

Karolína Peake se obává, aby se nejednalo o provokaci, zatímco Lenka Andrýsová o autenticitě nahrávky nepochybuje a podivuje se, jak poslance mohla podrazit předsedkyně klubu.

Foto: Právo

Předseda VV Radek John společně s dalšími představiteli strany oznamuje závěry jednání rady.

Zatímco členové poslaneckého klubu VV hovoří v souvislosti se zveřejněným rozhovorem o zradě a připravené akci proti Nečasovi, poslanci, kteří byli z VV vyloučeni, pravosti nahrávky a zveřejněným informací o dlouhodobé přípravě akce příliš nevěří.

Jaroslav Škárka, který byl ze strany vyloučen, nevěří, že by Kočí něco podobného chystala. České televizi řekl, že nahrávka je jen profesionálně uměle sestavena.

Účastníci schůzky ale časopisu Týden, který část nahrávky zveřejnil, řekli, že Kočí na schůzce v kavárně v centru Prahy opravdu byla.

"Mně to připadá jako strašně úsměvný nesmysl. Jednak jsem četl na Týdnu, že to mělo být připravováno tři čtvrtě roku, to znamená ještě před říjnovými volbami. Už jen tato informace mi přijde strašně komická, protože v té době to bylo úplně o něčem jiném. To mi připadá jako blbost, ta situace ve straně se zhoršila až v posledních dvou měsících," uvedl další z bývalých členů poslaneckého VV Stanislav Huml.

Pokud by se potvrdilo, že to je pravda, tak je to ode mě dištanc, v takovém komplotu nejsem
poslanec Stanislav Huml

"Pokud by se ukázalo, že je to pravda, tak bych u toho nemohl být, to vím určitě.  Ona to ale pravda není, vůbec to jako pravdu nevnímám," konstatoval poslanec s tím, že účastníkem schůzky nebyl. "Ani bych si paní Kočí nenahrával, to nepatří k mým metodám. Na to je jiná agentura," uzavřel Huml.

Na dotaz, zda se neobává, že se nechal zatáhnout Kočí do spiknutí ODS, odpověděl: „Pokud by se potvrdilo, že to je pravda, tak je to ode mě dištanc, v takovém komplotu nejsem. Pomohl jsem jen dvěma kolegům, kteří byli v problémech.“ Huml si nemyslí, že by do všeho mohl být zatažen i Škárka.

Peake hovoří o zvratu

Šéfka poslaneckého klubu a místopředsedkyně VV Karolína Peake řekla Právu, že zatím nechce propadat hysterii, jakkoli by nahrávka byla pro její stranu pozitivní. „Trochu se obávám toho, abychom nenaskočili na nějakou provokaci či něco podobného. Ale samozřejmě bychom byli rádi, pokud by to tak skutečně bylo,“ řekla Právu k nahrávce. [celá zpráva]

Peake uvedla, že není možné, aby se o tématu večer na K12 strany nebavily. Podle ní podobné zvěsti, že jde o připravovanou akci, ve VV kolovaly dlouho. Pokud se potvrdí pravost nahrávek, jde podle Peake o "naprostý zvrat". Nyní je však příliš brzy ze situace vyvozovat konkrétní závěry, dodala.

Je to síla. Ani ve snu by mě nenapadlo, že náš poslanecký klub může podrazit vlastní předsedkyně
poslankyně Lenka Andrýsková

Místopředsedkyně VV Lenka Andrýsová, která s Kočí kamarádila, je přesvědčena, že nahrávka je autentická. „Je to síla. Ani ve snu by mě nenapadlo, že náš poslanecký klub může podrazit vlastní předsedkyně,“ řekla Právu.

Paggio: Nečasovým protivníkem je Tluchoř, ne VV

Místopředseda poslaneckého klubu Viktor Paggio uvedl, že ho nahrávka šokovala. „Otevřenost, s jakou Kristýna Kočí popisuje plán, je nepřijatelná,“ řekl Právu.

Podle něj by si Nečas měl ujasnit, kdo je jeho protivník. Paggio míní, že je to Tluchoř, nikoli VV.

„Podle mne jde o útok na Petra Nečase, je potřeba se nyní semknout. A potvrzuje se v tuto chvíli, co naznačil prezident, že se hra nehraje na tenisovém hřišti, ale mimo hřiště,“ řekl Právu ministr školství a místopředseda VV Josef Dobeš.

Reklama

Výběr článků

Načítám