Hlavní obsah

Maska ani leták již nebudou v autolékárničce povinné

– Praha
Právo, Jiří Novotný

Z povinného obsahu autolékárniček ještě letos zmizí resuscitační maska i leták o poskytování první pomoci. Ministerstvu dopravy (MD) to nyní oficiálně doporučil náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Vítězslav Vavroušek a ministerstvo jeho požadavek respektuje.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Resuscitační maska

Článek

„S tím, že by se měl obsah autolékárniček takto změnit, nemáme žádný problém. Na základě připomínek České resuscitační rady jsme se na tom předběžně shodli už počátkem března, čekali jsme ale ještě na oficiální stanovisko ministerstva zdravotnictví,“ řekl v pondělí Právu Martin Novák z tiskového oddělení MD.

Změnu obsahu autolékárničky provede MD novelou své vyhlášky o povinné výbavě motorových vozidel, musí to ale ještě schválit vláda.

Foto: Petr Horník, Právo

Nová lékárnička

Na dotaz, kdy tedy novelizovaná vyhláška spatří světlo světa, když ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné) rezignoval na svůj post, Novák odpověděl: „Chod našeho ministerstva nemůže být Bártovou rezignací ohrožen, řídí ho teď první náměstek Radek Šmerda. Otázkou pouze je, jestli novelu podepíše on, nebo se bude čekat na nového ministra dopravy.“

Řidiče to už nemá stát ani korunu

Co dnes musí v autolékárničce být, stanovila vyhláška MD č. 283, kterou v roce 2009 podepsal tehdejší ministr dopravy Gustáv Slamečka, a účinnosti nabyla letos 1. ledna. Vyměnit si kvůli tomu lékárničky muselo v Česku sedm miliónu motoristů, kteří za to celkem vydali přes dvě miliardy korun.

Novák však ubezpečuje, že kvůli další změně vyhlášky nebudou muset řidiči vydat ani korunu. „Bude to na dobrovolné bázi. Prostě řidičům doporučíme, aby si ze svých lékárniček resuscitační masku vyňali. A výrobci už nové autolékárničky budou dodávat bez masky i letáku,“ vysvětluje Novák.

Laik masku neumí správně použít

Na škodlivost obsahu autolékárničky upozornila ministerské úředníky Česká resuscitační rada.

„Resuscitační maskou může nevyškolený laik způsobit zraněnému při dopravní nehodě více škody než užitku. Masky ve většině autolékárniček jsou zcela nevhodné. Netěsní na obličeji a laik nemá prakticky šanci je správně použít,“ řekl už dříve Právu předseda České resuscitační rady lékař Anatolij Truhlář.

Také testy, které provedli středočeští záchranáři, jasně prokázaly, že leták první pomoci není dostačující a resuscitační maska zachránce zdržuje. Sestavení masky totiž zabralo laikům 30 až 60 vteřin a její umístění na obličej 10 až 30 vteřin. Přitom 45 ze 100 lidí sestavilo masku špatně a 35 ji nasadilo sobě místo pacientovi. Další sice masku dali na obličej postiženému, ovšem obráceně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám