Hlavní obsah

Poslankyni Kočí našli v bytě odposlouchávací zařízení

Právo, Novinky, rav, vm, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výjezdová skupina pražské policie v pondělí odpoledne začala prohledávat byt poslankyně a bývalé šéfky poslaneckého klubu Věcí veřejných (VV) Kristýny Kočí. Obdržela totiž oznámení o tom, že v bytě je nainstalováno záznamové zařízení.

Foto: ČTK

Kristýna Kočí

Článek

Podle vyjádření jiného poslance a rovněž bývalého člena poslaneckého klubu VV Stanislava Humla v ČT štěnici našli v ložnici Kočí, asi dva metry od její postele ukrytou v jedné skříni. Server Blesk.cz dnes informoval, že Kočí bydlí v bytě po bývalém ministru spravedlnosti Pavlu Němcovi. Jde o služební byt, který Kočí nabídl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV).

Právě Huml podle informací Práva zalarmoval policii. Huml také upřesnil, že šlo o odposlouchávací zařízení, které fungovalo jako mobilní telefon s vlastní SIM kartou.

"Z praxe víme, že do ložnice se dává nejčastěji," řekl Huml. Žádné trestní oznámení se podávat nebude, je na policii, aby konala, dodal Huml.

Kočí nechtěla existenci štěnice ve svém bytě příliš komentovat. „Teď s vámi nemohu mluvit, podávám vysvětlení policii,“ řekla v podvečer Právu Kočí.

Případ šetří protikorupční policie

Případ nyní od pražských policistů přebírá protikorupční policie, neboť se podle všeho týká kauzy údajného uplácení poslanců Věcí veřejných.

„Mohu potvrdit, že v bytě paní poslankyně bylo nalezeno jedno funkční zařízení,“ sdělil večer Právu šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Další štěnice tak Kočí v bytě neměla. Informaci o tom, zda byla zapnutá, ale nechtěl upřesnit. Byt Jaroslava Škárky má prohlédnout stejná soukromá bezpečnostní agentura, a pokud by podle Martince zjistila nějaký odposlech, je připravená dorazit pražská policejní výjezdová skupina.

Peake: Štěnici projedná i K9

Nová šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake na Rádiu Impuls řekla, že se téma „štěnice“ u Kristýny Kočí možná dostane i na jednání K9:

„Je možné, že některý z koaličních partnerů tuto věc otevře, je to nepochybně věc závažná. Pokud v bytě nebo v kanceláři jakéhokoli ústavního činitele se nalezne odposlouchávací zařízení, nechtěla bych to podceňovat.“

Na otázku, jestli v tom nebude opět podezření na ABL, reagovala: „Připadá mi to právě až moc logické, že ministerstvo vnitra se musí za každou cenu odebrat Věcem veřejným právě proto, že je neustále někdo odposloucháván. Představa, že jediný, kdo tady disponuje odposlouchávacím zařízením, je Vít Bárta a ABL, je velmi směšná.“

„Míra aktivity vedená vůči mé osobě a společnosti ABL je nehorázná,“ komentoval zprávy pro Právo ministr dopravy v demisi Vít Bárta.

Co bude dál s vládní koalicí, se rozhodne do konce týdne, řekla Peake. Šance na smír mezi koaličními partnery je podle ní malá.

Huml i Kočí byli vyloučeni z poslaneckého klubu VV. Kočí společně s dalším bývalým členem VV Jaroslavem Škárkou podala trestní oznámení na ministra dopravy Víta Bártu, protože jí údajně dal úplatek půl miliónu korun. Bárta následně podal na svoji vládní funkci demisi. Huml vedení strany již dlouhodobě kritizoval.

Podle Jiřího Schmidta z bezpečnostní agentury Probin, která se zabývá ochranou proti odposlechům, existují dva základní typy odposlechových zařízení fungujících na dálku. Takzvané "štěnice" mohou data přenášet okamžitě, podobně jako vysílačka, nebo nejprve pořídit záznam a ten poté odeslat.
Běžné odposlechové zařízení podle Schmidta vyžaduje výměnu baterií "v řádu dnů". Je tedy třeba, aby někdo docházel na místo odposlechu a baterie v zařízení měnil. Pokud bylo v bytě poslankyně použito zařízení spouštěné na dálku, mohl ho někdo zapínat pouze v době, kdy podle něj byla Kočí doma. Poté by se životnost baterie prodloužila, dodal Schmidt.
Zdroj: ČTK

Aféra údajných úplatků spustila ve vládní koalici lavinu vzájemných osočení. Premiér Petr Nečas (ODS) požaduje odchod většiny ministrů Věcí veřejných z vlády. Kabinet by podle něj měli dále opustit ministr vnitra Radek John a ministr školství Josef Dobeš. Bártovu rezignaci a návrh na odvolání zbylých dvou členů vlády již v pondělí doručil prezidentu Václavu Klausovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám