Hlavní obsah

ODS i TOP 09 žádají odchod Johna s Dobešem, véčkaři jednání opustili

– Praha • Aktualizováno

V pátek večer se ve Strakově akademii sešli lídři koalice ODS, TOP 09 a VV, aby projednali kauzu odstupujícího ministra dopravy Víta Bárty a další eventuální změny ve vládě. Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) požadovali odchod ministra vnitra Radka Johna (VV) a ministra školství Josefa Dobeše (VV). Zástupci Věcí veřejných jednání K9 předčasně opustili.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér a šéf občanských demokratů Petr Nečas s kolegy z ODS a lídry TOP po jednání koalice

Článek

„ODS na jednání koalice přišla s tím, že po rezignaci ministra dopravy Víta Bárty chce také, aby odstoupili i dva další ministři za VV - šéf vnitra Radek John a ministr školství Josef Dobeš,“ řekl Právu zdroj z místa jednání.

Zástupci Věcí veřejných předčasně jednání opustili, což potvrdil Právu předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. „Odešli poté, co jsme jim řekli, že požadujeme, aby z vlády odešel i ministr školství Dobeš a ministr vnitra John,“ řekl Gazdík.

Dodal, že se s ODS shodli na tom, že nemohou být ve vládě s lidmi, kteří pomáhali zakládat politickou stranu Věci veřejné jako podnikatelský záměr. Podle Gazdíka nelze nyní odhadovat, jak se situace vyvine, zatím ani není jasné, kdy by se koaliční zástupci měli znova sejít.

„Ministr Bárta se zachoval správně a velmi mě mrzí a zklamalo, že toho naši partneři zneužili a takto tlačí na VV, v době, kdy naše strana řeší interní problémy,“ řekl Právu místopředseda poslaneckého klubu véček Viktor Paggio. „Jakékoli odstupování předsedy VV Radka Johna nepřipadá v úvahu,“ dodal. Ministr dopravy a šedá eminence Věcí veřejných Vít Bárta v pátek po poledni na svůj post rezignoval. [celá zpráva]

Podle premiéra Petra Nečase otevírají události posledních dní naprosto legitimně diskusi, zda by představitel VV měl nést odpovědnost za chod ministerstva vnitra. "Je to postoj předsedy vlády, nikoli ODS,“ zdůraznil.

Podle něj je nepřijatelné, aby lidé spjatí s ABL přímo či nepřímo zastávali pozice ve vládě či ve státní správě.

„Tito lidé musejí odejít z těchto vysokých pozic, a proto navrhnu odchod i ministra Johna i ministra Dobeše i náměstků, kteří jsou spjati s těmito konkrétními záležitostmi. Dostalo se mi podpory nejen ODS, ale i TOP 09,“ řekl Nečas.

„Nemůžeme být vládou protikorupční odpovědnosti a nadále ji sdílet se stranou, která budí velké pochyby. Jsem rád, že se premiér ujal tohoto úkolu. Jsme pro to, aby se udělal čistý stůl, i když to samozřejmě bude pro zbývající koalici poněkud obtížné období,“ prohlásil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Klasnová: Neakceptovatelné podmínky

„Podmínky, které pánové sdělili, jsou pro nás neakceptovatelné. Já se ptám: co ministr Vondra? Co předražená zakázka pro Promopro? Nedovedu si představit, že by odešel Josef Dobeš nebo Radek John,“ sdělila Právu místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová.

O tom, zda poslední vývoj znamená odchod VV z koalice, nechtěla spekulovat. „Nedokážu říci, jak se věci budou vyvíjet. Každopádně mi to potvrdilo to, že jsem prozřela pět minut po dvanácté. Celé to bylo připravované, pro některé lidi jsme byli nepohodlní,“ dodala s tím, že podle ní měla Kočí jen udělat „naplánovaný puč“ v rámci VV, což se jí nepodařilo.

Zástupci Věcí veřejných se po odchodu z jednání koalice sešli na pražském Klárově v bytě Víta Bárty. Kateřina Peake podle České televize oznámila, že budou svolávat další jednání svého klubu. Oznámila také, že si pokračování vlády bez Radka Johna jako ministra vnitra neumí představit.

Další jednání klubu VV se má konat v sobotu ve 13 hodin.

Anketa

Měli by ministři Radek John a Josef Dobeš své posty opustit?
Jen Radek John
2,3 %
Jen Josef Dobeš
1,5 %
Zcela jistě oba
40,6 %
Ani jeden z nich
55,6 %
Celkem hlasovalo 36657 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám