Hlavní obsah

Asus U30S – rychlý a kompaktní notebook s platformou Intel Sandy Bridge

Novinky, Tomáš Hort

V aktuálním testu si exkluzivně ukážeme nový elegantní notebook U30S od společnosti Asus. Na vyzkoušení jsme obdrželi model, který se teprve chystá na uvedení do prodeje. Jeho vybavení je i přes malou velikost výkonné. Je totiž založený na nejnovější platformě Intel Sandy Bridge.

Foto: Novinky

Asus U30S

Článek

Malé netbooky, jejichž velký boom již pominul, se staly běžnou součástí počítačového trhu. Nejsilnější pozici stále mají notebooky o velikosti kolem 15“. I dle prodejů se stále více zákazníků rozhoduje pro kompromis. Tedy něco mezi standardními velikostmi 15,4 či 15,6“ a malými 10“ modely. Někde uprostřed kompromisu jsou notebooky o velikosti 13,3“, mezi které patří i testovaný Asus U30S.

Stříbrný krasavec

Na první pohled zaujme zavřený notebook stříbrným horním krytem z broušeného hliníku. Po prvním uchopení překvapí hmotnost, která je na tento velikostní segment větší, než je obvyklé. Proč tomu tak je, se dozvíme za moment. Po otevření vidíme klasickou klávesnici bez numerické části, která se u notebooků této velikosti nevyskytuje, není pro ni místo. Prostor okolo touchpadu je také stříbrný.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Estetický dojem z notebooku Asus U30S je velmi dobrý.

Okolo displeje je použit černý lesklý plast. Ten na pohled vypadá dobře, v praktičnosti trochu pokulhává, neboť jsou na něm vidět otisky prstů i prach. Překvapí i relativně malý počet konektorů po stranách notebooku. Na předním boku však nechybí vypínač Wi-fi a Bluetooth. Tlačítko pro zapnutí je u pravého kloubu displeje. Celkově je notebook velmi hezký a zpracování i v oblasti plastů je kvalitní.

Jen tři konektory USB 2.0

Při podrobnějším popisu začneme méně příjemnými fakty. V oblasti konektorů jsou osazeny jen tři USB, a to ještě starší verze 2.0. Navíc dva na levé straně jsou poměrně blízko u sebe, Takže při osazení obou běžným USB kabelem a například lehce širším flash diskem dochází ke kolizi. Doufejme, že v ostré prodejní verzi bude notebook vybaven modernějšími konektory USB 3.0.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Konektorové osazení notebooku je jediným větším nedostatkem jinak velmi kvalitního modelu.

Obrazové konektory jsou osazeny D-Sub (VGA) a HDMI, oba na levé straně. Na ní jsou i dva audio porty. Na pravé straně je síťový LAN RJ-45, napájecí konektor a třetí USB port. Pod nimi nechybí DVD-RW mechanika. Právě 13,3“ notebooky jsou poslední, u kterých se běžná mechanika osazuje. V oblasti konektorů to tedy zatím žádná sláva není. Navíc by mohl být ještě jeden USB, vhodný by byl například spojený s eSATA, který se na lepších noteboocích objevuje.

Výkonný hardware neohrožuje baterii

Uvnitř těla notebooku se nachází nečekaně výkonný hardware. Základem je procesor Intel Core i5-2410M z nové série Intel Sandy Bridge. Jeho výkon je oproti starším modelům o dost vyšší, základní frekvence je 2300MHz. K té se ale běžně nedostane. Bez zátěže se totiž podtaktovává na 800MHz, při zátěži je naopak použito Turbo na 2700MHz. K procesoru jsou přidány 4GB operační paměti DDR3 na 1333MHz.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Klávesnice je pohodlná a má dobré rozložení i velikost kláves.

Grafická karta není nijak výkonná, ale na nižší detaily i v novějších hrách stačí. Navíc se jedná o novinku v podobě Nvidia 520M s vlastní pamětí 1024MB. Výborný na notebookové poměry je pevný disk. Jedná se o model Seagate s velikostí 500GB a rychlostí 7200 ot./min. Na výkon všech komponent se podívejte v testech v druhé polovině článku.

Baterie vydrží i přes sedm hodin

Výkon procesoru je velmi vysoký a ani ostatní komponenty nejsou ořezávátka, baterie vydrží ve spořivém módu i přes sedm hodin. Při psaní ve wordu a občasném zhlédnutí internetu přes neustále zapnutou wi-fi vydržel notebook na jedno nabití neuvěřitelných 7 hodin a 14 minut. Je to hlavně díky tomu, že v šetrném režimu není jas displeje vysoký (což při práci nevadí) a procesor pracuje jen na 800MHz.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Na pravém boku nechybí DVD-RW mechanika.

Použita je Li-Ion s výdrží 84Wh, což je na takto malý notebook hodně. I běžné 15,4“ notebooky mají baterii menší. Baterie není ani nijak velká a hezky zapadá do celého těla notebooku.

Klávesnice je příjemná na psaní

Psaní na klávesnici s nízkým zdvihem je příjemné. Velikost většiny kláves je v podstatě shodná s běžnou klávesnicí, takže si ani nemusíme moc zvykat. U kláves je slyšet, že jsme na ně klepli, což je dle mého názoru také dobře. Povedený je taktéž touchpad. Ten má hrubší povrch podobný broušenému hliníku vrchního krytu. Pohyb je po něm přesnější než u lesklých touchpadů.

Asus U30S
ProcesorIntel Core i5-2410M (2.3GHz)
PaměťHynix 4GB DDR3 1333MHz
Pevný diskSeagate 500GB, 7200rpm, 16MB
Display13,3" LED 1366x768, lesklý
Grafická kartaIntel HD Graphics / Nvidia 520M 1024MB
MechanikaCD/DVD /- R/RW DL
KomunikaceGigabit LAN, Wi-Fi 802.11 n, Bluetooth 3.0
Vstupy a výstupy3× USB 2.0, D-Sub, HDMI, RJ-45 LAN, 2× audio, univerzální čtečka karet
Rozměry329 x 242 x 29 mm
Hmotnostcca 2,2 kg
Typ baterieLi-Ion 8článková
Operační systémWindows 7 Ultimate 64bit CZ

Na předním boku notebooku jsou poměrně výkonné reproduktory, které pro běžné použití stačí. Mezi nimi je i multifunkční čtečka paměťových karet. Notebooku nechybí ani webová kamera nad lesklým LED displejem s rozlišením 1366x768 bodů. Kvůli použití poměrně výkonného hardwaru je vyšší hmotnost. 2,2 kilogramu je poměrně dost na 13,3“ notebook, ale nejde mít výkon a lehkost najednou. Předinstalován je operační systém Windows 7 Ultimate 64-bit.

Testy 

Pro testy jsem vybral několik testovacích programů, které odhalí základní výkon všech komponent. Programy jsou stejné jako u předchozích testů, a proto můžeme mít srovnání se špičkovým modelem z předchozí generace notebooků. Nejdříve výsledky Asus U30S i s popisem testů.

Testovací aplikaceZatěžuje hlavněVýsledek
3DMark 2006grafická karta, procesor5328 bodů
Cinebench R10 - 4 jádraprocesor, operační paměti9223 bodů
SuperPI 2Mprocesor32,8 sekund
Cinebench R10 - OpenGLgrafická karta4962 bodů
HDTune disk (průměr)pevný disk86,9 MB/s

Kdo má porovnání například se svým notebookem vidí, že výsledky jsou velmi dobré. Menší brzdou se může zdát grafická karta. Pokud by však i ta byla výkonnější, už by se v podstatě jednalo o herní notebook, kterým Asus U30S není. Nyní přijde porovnání s dříve testovaným velmi výkonným notebookem VBI Divergo C1. [celá zpráva]

Testovací aplikaceAsus U30SVBI Divergo C1
3DMark 20065328 bodů7831 bodů
Cinebench R10 - 4 jádra9223 bodů5603 bodů
SuperPI 2M32,8 sekund41,8 sekund
Cinebench R10 - OpenGL4962 bodů6322 bodů
HDTune disk (průměr)86,9 MB/s73 MB/s

V porovnání vidíme velký rozdíl mezi výkonem procesorů. Ač měl notebook Divergo C1 osazen jeden z nejvýkonnějších modelů předchozí generace Core i7-720QM s Turbo frekvencí až 2,8GHz, v porovnání s novým Sandy Bridge ztrácí. Grafická karta Nvidia 520M je naopak o něco méně výkonná než ATI HD 5650. Použitý pevný disk je velmi výkonný a překonává starší verzi od Seagate v notebooku Divergo C1. Podívejme se ještě na teploty v klidu a při zatížení notebooku.

KomponentaZatíženíTeplota (°C)
procesorspuštěné Windows41
procesorzatížení Cinebench R1076
pevný diskspuštěné Windows35
pevný disktest HDTune42

Teploty nejsou nijak vysoké, i při delším zatížení výkonného procesoru nejdou přes 80°C, což je velmi dobré.

Hodnocení a závěr 

V dnešním testu jsme si představili výkonný notebook Asus U30S o velikosti 13,3“, který teprve dorazí na trh. Dle informací výrobce by to mělo být zřejmě v květnu. Jeho cena by se mohla pohybovat okolo 25 tisíc korun. To se může zdát dost. Zvláště pak, pokud by zůstalo konektorové vybavení takové, jako je v námi testované předprodejní verzi. Více konektorů USB, a hlavně specifikace USB 3.0 spolu s eSATA portem by neměly chybět na žádném podobném dražším notebooku. Kvůli výkonnému hardwaru je notebook ve své kategorii také více těžký. V některých případech mimo krásy nepotěší ani lesklé černé orámování displeje.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Asus U30S

Ostatní vlastnosti jsou ale velmi dobré a rozhodně kladné. Notebook vlastní výkonný a přesto velmi úsporný procesor z nové série Intel Sandy Bridge, úspornou grafickou kartu integrovanou v procesoru s možností využití výkonnější dedikované Nvidia 520M. Grafiky se mezi sebou automaticky přepínají dle potřeby výkonu. Výkonný je na notebooky taky pevný disk Seagate 500GB. Zpracování je pevné a materiálově kvalitní. Výborná je výdrž baterie, která při běžné práci vydrží bez nabití i přes pět hodin. V nejbližší době se tak můžeme těšit na vydání povedeného modelu notebooku, který snad do vydání doladí malé nedostatky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám