Hlavní obsah

VV vyloučily Kočí z klubu i ze strany

Právo, Novinky, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Dosavadní předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí byla vyloučena z klubu a posléze i ze strany. Rada VV to zdůvodnila hrubým porušením etického kodexu. Kočí podala trestní oznámení na ministra dopravy Víta Bártu a tvrdí, že jí dal půl miliónu korun, aby byla ke straně loajální. Bárta, stejně jako v případě Jaroslava Škárky, tvrdí, že šlo o půjčku.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Věci veřejné vystoupily ve čtvrtek večer s prohlášením, že vylučují Kristýnu Kočí.

Článek

Poslanci si v pátek zvolí nového šéfa klubu, který Kočí nahradí.

Poslanecký klub ve čtvrtek večer vyloučil ze svých řad kromě Kočí i poslance Stanislava Humla. Pro Humlovo vyloučení hlasovalo 18 z 19 přítomných zákonodárců strany, pro vyloučení Kočí 17 poslanců. Ani v jednom případě nebyl nikdo proti, jeden, respektive dva poslanci se zdrželi. Rada VV vyzvala vyloučené poslance Jaroslava Škárku, Humla a Kočí, aby se vzdali mandátů, které získali od voličů.

Přesun na Smíchov

Klub jednal v sídle strany v Praze 5. Původně se sešel ve Sněmovně, kam jej svolala jeho předsedkyně Kočí. Hned ale odhlasoval, že jednání bude místo ní řídit John a že se přesune do sídla strany na pražském Smíchově. Odjeli bez Kristýny Kočí, Jaroslava Škárky, Stanislava Humla a Jany Suché.

Huml oznámil, že vystupuje z klubu VV, ten ho později stejně vyloučil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci Petr Skokan, Kateřina Klasnová, Radek John a Vít Bárta přicházejí na jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných.

V sídle strany bylo 19 poslanců. Kromě čtveřice, co zůstala ve Sněmovně, chyběl i Miroslav Petráň, který je v zahraničí. Vyzývali sice čtveřici, aby do sídla strany přijela, Kočí i Huml to odmítli. O vyloučení obou poslanců  informoval mluvčí VV Jakub Žižka.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Věci veřejné vystoupily ve čtvrtek večer s prohlášením, že vylučují Kristýnu Kočí.

Klub se rovněž shodl na tom, že bude i nadále podporovat program vládní koalice a stojí za svým předsedou Radkem Johnem a ministry VV.

Kočí vyzvala Bártu k rezignaci

Kočí po odchodu většiny poslanců ve Sněmovně přečetla prohlášení. V něm uvedla, že politika pro ni nikdy nebyla a není byznysem. Potvrdila, že podala trestní oznámení na Víta Bártu ve stejné věci jako Škárka a rovněž fakt, že se ráno sešla s premiérem Nečasem. „Nechci nic zametat pod koberec, proto musíme požadovat odchod Víta Bárty, který čelí obvinění z korupce,“ přečetla Kočí.

Současně vyzvala všechny členy klubu, aby se pokusili udržet hlavní cíle strany, kterými jsou především očištění politiky od korupce. Kočí se omluvila za to, že od začátku týdne nekomunikovala. Prý nechtěla reagovat na očerňující kampaň vůči její osobě. Pozastavila se nad „podivnými praktikami Víta Bárty“, který svolal část poslanců do svého bytu, prý za přítomnosti bezpečnostní agentury ABL.

Podle některých informací byl na jednání šéf agentury ABL a bratr Víta Bárty Matěj.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci zvolení za Věci veřejné. kteří jsou označováni za rebely: Jana Suchá, Kristýna Kočí, Jaroslav Škárka a Stanislav Huml jsou označováni za rebely

Rebelkou proti své vůli

Poslankyně Jana Suchá se prý stala rebelem tak, že se odmítla zúčastnit večerního klubu v soukromých prostorách Bártova bytu a jako rebel se necítí. Dál chce zůstat členkou Věcí veřejných i jejího klubu. „Pokud mě nevyloučí, ráda chci zůstat,“ řekla novinářům.

Ze čtvrtečního  jednání klubu se omluvila, dalšího se chce zúčastnit.

Škárka: Jinam vstupovat nehodlám

Jednání předcházela řada jednání a nejasných informací. Škárka i Kočí tvrdí, že od ministra dopravy dostali peníze za loajalitu. Oba kvůli tomu podali trestní oznámení. Bárta tvrdí, že šlo o půjčky.

Kočí ale řekla, že žádné peníze nepožadovala, a když je dostala, bylo to pro ni překvapení. [celá zpráva]

Podle Jaroslava Škárky jsou materiály, které předali příslušným orgánům, velmi závažné, a je proto nyní na řadě premiér, aby zareagoval. Doufá, že čtvrteční prohlášení Kočí je krokem směrem k očištění strany a k nápravě věcí. „Situace už naprosto překračuje únosné meze,“ prohlásil Škárka. Vyloučený poslanec nehodlá vstoupit do žádného klubu a zůstane ve Sněmovně jako nezařazený.

Anketa

Kdo si myslíte, že má pravdu ve sporu Víta Bárty a Kristýny Kočí?
Bárta
56,3 %
Kočí
43,7 %
Celkem hlasovalo 64849 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám