Hlavní obsah

Pro Krejčíře měli vraždit srbští zabijáci, tvrdí žalobce

Právo, Michael Švec
Johannesburg
Aktualizováno

Český podnikatel Radovan Krejčíř v Jihoafrické republice vyhrožoval klíčovým svědkům ve své kauze a do země dokonce přiletěl pár srbských zabijáků, kteří je měli umlčet. Před johannesburským soudem to ve čtvrtek odpoledne podle serveru Eyewitnessnews.co.za prohlásil žalobce Riegal du Toit, který citoval zprávu od vyšetřovatelů.

Článek

Srbové, které žalobce označil jmény Vesco a Velco, měli do JAR přiletět, aby zavraždili údajného šéfa podsvětí Cyrila Beeku, soukromého vyšetřovatele Paula O’Sullivana, du Toita a „několik dalších“.

Beeka byl v druhé polovině března zastřelen muži na motorce ve svém autě v Kapském městě, krátce po jeho smrti následovala prohlídka Krejčířova domu, kde byl objeven seznam lidí údajně určených k likvidaci. [celá zpráva]

Du Toit, který na seznamu rovněž figuroval, přišel k soudu v doprovodu policistů ozbrojených samopaly. Žalobce soud žádal, aby odmítl vyhovět Krejčířově žádosti o propuštění na kauci s tím, že má dostatek peněz i kontaktů na to, aby opustil zemi.

Obžalovaný podle něj navíc zná některé svědky a ví, kde žijí. Může je tak ovlivňovat nebo jim vyhrožovat, poznamenal. Podnikatel namítl, že jeho jediným cílem je usadit se v JAR a popřel, že by se čímkoli provinil.

Soudce Phillip Venter nakonec oznámil, že na posouzení žádosti potřebuje více času a své rozhodnutí o podnikatelově propuštění na kauci odložil na pátek.

„V ČR mi hrozila smrt“

Krejčíř před soud předstoupil v šedém proužkovaném obleku. V síni přihlížela jeho manželka Kateřina, syn Denis a matka Naděžda, která do JAR přiletěla ve středu. [celá zpráva]

Krejčířův advokát ve středu před soudem zopakoval tvrzení, že z Česka musel utéct, neboť zde byl jeho život v nebezpečí. Podnikatel pak podle serveru iAfrica.com přiznal, že už týdny předtím, než se sám vydal policii, věděl, že se chystá jeho zatčení.

Podle svých slov se o tom dočetl v blíže nespecifikovaných českých novinách, v místopřísežném prohlášení před soudem to měl také dříve uvést i soukromý vyšetřovatel Paul O'Sullivan. Elitní jednotce Hawks (Jestřábi) pak prý Krejčíř napsal dopis, v němž nabídl svou spolupráci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám