Hlavní obsah

Bezdotykový senzor Kinect se naučil ovládat počítače s Windows

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na celém světě se od loňského podzimu prodalo přes deset miliónů systémů Kinect, které u televizních konzolí Xbox nahrazují dálkové ovladače – ty už nejsou potřeba, plně postačí lidská gesta. Potenciál tohoto zařízení se rozhodla využít společnost Evoluce i u počítačových sestav. Vyvinula speciální program, který umožní s pomocí Kinectu ovládat na PC přehrávání hudby nebo prohlížení obrázků. Upozornil na to zahraniční server Engadget.

Článek

Software s názvem Win je určen pro operační systém Windows 7. V něm nahrazuje v podstatě funkci myši a dovoluje pomocí gest ovládat programy, jako je například Windows Media Center. Podporovány jsou také internetové prohlížeče Internet Explorer 8, Firefox 3, Safari 5, Opera 11 a Chrome 4.

Foto: Reuters

Představení zařízení Kinect

Ovládat je možné takovýmto způsobem další stovku aplikací, konkrétní ale výrobce neuvádí.

Za program v základní verzi požadují vývojáři 20 eur, tedy necelých 500 korun. Zakoupit je ale možné také profesionální verzi, která si navíc poradí s kancelářským balíkem Office. To využijí nejvíce businessmani na prezentacích. Verze Professional vyjde na 40 USD (1000 Kč).

Jak funguje Kinect?

A jak to celé funguje? Kinect je v podstatě první senzor na světě, který v sobě kombinuje RGB kameru, hloubkové čidlo, širokospektré mikrofony a samostatný procesor pohánějící proprietární software.

Proti běžným 2D kamerám tak novinka dokáže sledovat pohyb celého těla ve 3D režimu, reagovat na pokyny a příkazy a dokonce rozpoznat i změnu zabarvení vašeho hlasu a emocí.

Foto: Reuters

Představení zařízení Kinect

Například v akční hře hráč máchne pěstí proti obrazovce, čidla přenesou úder do hry, ve které zasáhne virtuálního soupeře.

„Microsoft vyvinul toto zařízení proto, aby rozšířil možnosti zábavy. Aby ukázal, že hraní her není pouze o vysedávání u počítače řadu hodin, ale že dokážeme lidi zvednout ze sedaček a pobavit je,“ řekl Michal Forejt z Microsoftu.

Konkurence od Asusu

Jedinou konkurencí pro Kinect je zařízení společnosti Asus s názvem Xtion. Novinka, která se začne prodávat až v květnu, funguje na stejném principu jako konkurence od Microsoftu. Koneckonců má i velice podobný vzhled. To je způsobeno tím, že se obě zařízení montují ve stejné továrně.

Foto: Novinky

Asus WAVI Xtion

Součástí celého systému navíc bude zařízení WAVI Xtion, které dokáže bezdrátově přenášet multimédia ve vysokém rozlišení z počítače do velkoplošné televize. Novinka se k televizoru i počítači připojuje pomocí rozhraní HDMI.

Bezdrátový přenos obrazu je poté zprostředkován pomocí technologie WHDI, která pracuje na frekvenci 5 GHz. Pro bezproblémový přenos signálu by od sebe obě zařízení neměla být vzdálena více než 25 metrů.

Cena novinky zatím nebyla uvedena.

Reklama

Výběr článků

Načítám