Hlavní obsah

Britské letectvo RAF působí v Libyi na hranici svých možností

Novinky, Alex Švamberk
Londýn

Velitel britského letectva sir Stephen Dalton uvedl v pondělí v listu Guardian, že britské letectvo RAF při nasazení v Libyi působí na hranici možností. Pokud nebude v příštích letech výrazně navýšen rozpočet, nebude schopno plnit úkoly, které po něm chtějí ministerstva. Důvodem je i výrazná redukce RAF provedená loni.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Britská Tornada jsou klíčová při náletech na Libyi

Článek

„Bez skutečného navýšení bude velmi obtížné udržovat úrovně schopnosti (RAF) podle současných plánů, pokračujeme v Afghánistánu, na Falkladnech a v Libyi. To nás přivedlo blízko k bodu, kdy jsou možnosti zcela vyčerpány. Je toho, kruci, hodně, co se má dělat naráz.“

V Libyi podniká britské letectvo nejen útoky na pozemní cíle a techniku Kaddáfího armády, ale také dohlíží na dodržování bezletových zón a provádí průzkum a monitorování.

Britskému ministerstvu obrany byl seškrtán rozpočet o osm procent a musí se propustit 15 000 lidí, z toho pět tisíc musí propustit letectvo. V aktuálních plánech je nejen uzavření letiště ve skotském Kinloss, ale během léta také zrušení dvou perutí letadel Tornado. Právě ta ale podnikají útoky na pozemní cíle v Libyi. Momentálně je v Itálii dislokováno osm strojů Tornado a deset Typhoonů.

Dalton dodal, že se počítá, že RAF bude pokračovat v operacích nad Libyí nejméně půl roku. A koalice se už bude muset obejít bez amerických letadel. USA svoje angažmá končí v pondělí večer. [celá zpráva]

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Britský Eurofighter EF-2000 Typhoon na jihoitalské základně NATO Gioia del Colle

Kvůli tomu se nyní zvažuje odložení vyřazení Tornad. Odloženo bylo i sešrotování hlídkových strojů Nimrod, které se používají při monitorování bezletových zón.

Dalším problémem je nedostatek pilotů, které operace vyžadují. [celá zpráva]

Problémem ale je, že se škrty naopak mají uspíšit, protože ministerstvo loni navzdory úsporným opatřením přečerpalo rozpočet o miliardu liber. Ozbrojené síly zatím propustily jen 6000 z 15000 lidí, o které mají zeštíhlit.

Peníze jsou nutné dříve, než počítala vláda 

„Klíčový faktor je, že máme-li splnit požadavky na nás kladené, bez pochyb na to budou potřeba další finance,“ uvedl velitel. Podle něj se budou muset výdaje zvyšovat ne až na základě nové strategické obranné koncepce plánované na rok 2020, ale už v letech 2014 a 2015.

Dalton se během loňských škrtů snažil letectvo zachránit, i když se nakonec vyřadily kolmo startující Harriery, které v Libyi nasadila americká námořní pěchota, i průzkumné stroje Nimrod, které se užívaly nad Afghánistánem, při hlídkování nad mořem severně od Skotska a daly by se uplatnit i u somálských břehů. [celá zpráva]

Finančním problémům čelí všechny tři složky britských ozbrojených sil, nejen letectvo, ale i námořnictvo a pozemní vojsko. Všechny se vydaly cestou úspor navzdory tomu, že bývalí velitelé i opoziční labouristé tvrdí, že by se měly škrty znovu zvážit kvůli operacím v Afghánistánu a na severu Afriky.

Reklama

Výběr článků

Načítám