Hlavní obsah

Těžce zraněné z Libye odváží turecká loď, hlídaly ji stíhačky

Novinky, Alex Švamberk
Benghází
Aktualizováno

Do Benghází připlula v noci na pondělí turecká loď, která z Misuráty evakuovala 250 zraněných. Mnozí utrpěli velmi vážná zranění, která svědčí o tvrdosti bojů ve městě, jež se snaží ovládnout jednotky plukovníka Muammara Kaddáfího, píše BBC. V Benghází naložila dalších 190 zraněných, s nimiž míří do Turecka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace zraněných z MisurátyVideo: Reuters

 
Článek

Jeden z evakuovaných přišel o nohu, kterou mu trhla exploze zrovna ve chvíli, kdy se snažil dopravit do nemocnice svoji ženu. Třináctiletý chlapec zase vypověděl, jak ho postřelil ostřelovač. Dvanáctiletého zasáhly střepiny z rakety, která vybuchla poblíž něj, zrovna když byl se svým bratrem na cestě na trh.

Foto: Youssef Boudlal , Reuters

Zranění bratři na nemocniční lodi

Foto: Youssef Boudlal , Reuters

Zranění na nemocniční lodi

Mohammed Mufta, kterého zranily střepiny na noze, zádech a krku řekl, že Kaddáfího vojáci vyvraždili celé rodiny: „Měl jsem souseda, který ztratil ženu a tři děti.“

Komplikované evakuace

Turecko vyslalo do Misuráty trajekt přestavený na nemocniční loď. Čekal čtyři dny na povolení vplout do přístavu. Plavbu lodi krylo ze vzduchu deset tureckých letadel F-16 a na moři dvě fregaty. Na palubě byli příslušníci speciálních sil.

Někteří zranění byli uloženi na lehátka na jedné z palub pro auta, protože jejich počet byl vysoký. Původně totiž měla loď jen dopravit léky a zdravotnický materiál, ale pak bylo rozhodnuto, že evakuuje zraněné.

Foto: Esam al-Fetori, Reuters

Zraněný muž trpící bolestmi

Foto: Youssef Boudlal , Reuters

Zranění na turecké lodi

Loď ale musela narychlo odrazit, když se na její palubu pokusil dostat dav Egypťanů, kteří se chtěli evakuovat.

Boje pokračují

O Misurátu se nadále bojuje. Je jediným městem, které ovládají vzbouřenci na západě země. Těžké boje ale probíhají i v okolí Brigy. Kaddáfího vojska se drží u univerzity. Kvůli obtížné situaci vyhovělo americké letectvo žádosti NATO, aby pokračovalo v náletech na Kaddáfího síly i v pondělí, i když americké angažmá mělo skončit už v sobotu. Potvrdil to Pentagon.

Foto: Youssef Boudlal , Reuters

Zraněných bylo tolik, že leželi i v podpalubí.

Foto: Youssef Boudlal , Reuters

V Benghází vítají zraněné na nemocniční lodi

Podle vyjádření NATO bylo prodloužení americké přítomnosti třeba kvůli "špatnému počasí v posledních dnech". "Je to krátkodobé rozšíření (amerického zapojení do operace), které skončí v pondělí," uvedla podle ČTK mluvčí aliance Oana Lungescuová, ale dále to neupřesnila.

Foto: Esam al-Fetori, Reuters

Zraněný chlapec

Libye chce příměří

Tajemník libyjského ministra zahraničí Abdul Obejdí řekl řeckému premiérovi, že Kaddáfí chce konec bojů.

Řecký ministr zahraničí Dimitris Droutsas k tomu řekl: „Z vyjádření libyjského vyslance to vypadá, že režim hledá řešení.“

Kaddáfí by souhlasil s předáním moci do rukou synů

Plukovník Muammar Kaddáfí je podle listu New York Times srozuměn s plánem svého syna Sajfa Isláma, že by mu předal moc a Sajf by vedl přechodnou vládu až do demokratických voleb.

Poprvé se tato informace objevila minulý týden, když do Británie přijel zvláštní libyjský vyslanec. Tehdy ale nebylo jasné, zda s plánem souhlasí samotný Muammar Kaddáfí, nebo jde o iniciativu Sajfa Isláma s cílem získat moc pro sebe. [celá zpráva]

"Jedna osoba blízká synům naznačila, že to vypadá, že otec souhlasí," uvedl The New York Times.

Sajfa nyní podporuje i další ze sedmi Kaddáfího synů Saadí, který také studoval na Západě.

Otázkou ale je, jaký postoj zaujmou další dva další synové Chámis a Mutasím Bilál, kteří jsou považováni za zastánce tvrdé linie. Chámis stojí v čele provládní milice. Mutasím má také vlastní milici a pracuje jako bezpečnostní poradce.

Reklama

Výběr článků

Načítám