Hlavní obsah

Mrtvá těla z okolí fukušimské elektrárny se neodvážejí kvůli strachu z radiace

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Možná až tisíc obětí zemětřesení a následné vlny tsunami leží stále v troskách v okolí fukušimské jaderné elektrárny. Neodvážejí se kvůli vysokým hodnotám záření, uvedla policie pro agenturu Kjódó. Informace se objevila poté, co se u těla vyproštěného v neděli v Okumě zjistily vysoké dávky záření. Okuma leží míli od elektrárny.

Článek

Podle jednoho z policistů bylo asi tisíc těl „po smrti vystaveno vysokým dávkám radiace“. Úřady nyní zjišťují, co s těly udělat, jak je vyzvednout. Těla představují nebezpečí pro zasahující záchranáře i pracovníky márnic, lékaře i pozůstalé.

„Opatření, která mohou být uplatněna, závisejí na hladině radiace, takže jsou potřeba profesionálové, kteří ji mohou sledovat,“ řekl jeden z expertů agentuře UPI. „Jednou z možností je použít dekontaminační vozidla a v těch tělo jedno pod druhém zbavit radiace.

Foto: Profimedia.cz

Zcela zničený třetí blok jaderné elektrárny Fukušima. Energetikům působí největší problémy radiace unikající druhého bloku (v popředí).

Ve čtvrtek úroveň radiace v moři u elektrárny dále vzrostla. Povolená úroveň množství radioaktivního isotopu jodu 131 je překročena už 4385krát, uvedl japonský Úřad pro jadernou a průmyslovou bezpečnost.

Zatím se nepodařilo zjistit, jak se isotop jódu 131 do vody dostává, zda ze vzduchu, nebo uniká-li někde z elektrárny voda použitá při ochlazování reaktoru. Tato voda už byla nalezena i v tunelu pro přívod kabelů k druhému reaktoru, kde byla ve vodě v budově turbogenerátoru naměřena radiace 100 000 vyšší, než povoluje norma. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám