Hlavní obsah

Příště už Vondru nepodržíme, avizuje Kalousek za TOP 09

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až opozice vyvolá hlasování o programu mimořádné schůze ke kauze Promopro, TOP 09 u toho nebude. Prohlásil to ve čtvrtek v Rádiu Impuls její první místopředseda Miroslav Kalousek. V tom případě by mimořádná schůze mohla proběhnout, čehož by levice využila k pranýřování ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), který je do kauzy zapleten.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Respektujeme stanovisko ODS, že kauza Vondra je v plné odpovědnosti ODS a nechť se s ním vypořádá. Jestliže soc. dem. schůzi svolá jen k tomuto bodu, tak co bychom dělali v Poslanecké sněmovně, když si ODS převzala stoprocentní odpovědnost? Řekli, že nám do toho nic není, my jsme řekli fajn, je to vaše věc, ale já už do toho nebudu mluvit,“ řekl Kalousek s tím, že svou odpovědnost musí nosit všude.

Zdůraznil, že odchodem ze sálu pouze splní přání koaličního partnera, který si přeje, aby se o obsazení jejích ministrů nestarala.

"TOP 09 bude vládnout, ODS řešit Vondru"

„TOP 09 Vondrovi přestala věřit, respektujeme, že to je v plné odpovědnosti ODS. My děláme vládu práva a rozpočtové odpovědnosti, oni nechť dělají kauzu Vondra,“ řekl Kalousek.

Ministr financí Kalousek totiž minulý týden poté, co koalice odmítla jednat na mimořádné schůzi o peripetiích kolem Promopra, prohlásil, že má-li Vondra v těle kouska cti, odstoupí z funkce. Kalouska popudil Vondrův omluvný projev, který měl být projevem pokory, jenže koaliční partneři jej zhodnotili spíše jako arogantní.

Výkonná rada ODS nato přišla s ostrým vzkazem, aby jim ostatní strany nekádrovaly ministry. Premiér Petr Nečas pak ministrům sdělil, že každého dalšího vyzyvatele k demisi z vlády vyhodí.

Proč by se, proboha, měla rozpadat koalice?
Miroslav Kalousek

„Neřekl jsem, že navrhuji demisi. To mi skutečně nepřísluší. Ale za svými slovy si stojím,“ reagoval ve čtvrtek Kalousek. Podle něj má Nečas na to právo a osobně si to nebere, musí si ale uvědomit koaliční realitu.

Kalousek také vysvětloval, co konkrétně mu na Vondrovi vadí. „Neumíme podporovat Vondru v jeho postojích, kdy tvrdí, že se nic nestalo - ono se stalo - a kdy tvrdí, že je to spiknutí, ale ta kauza prostě je. Za kauzu ho neodsuzuji, s tím ať se vypořádá se svým svědomím. Jestli se ale takto staví k dohodám vzniklým před několika hodinami, tak to se na to raději hned vykašleme,“ uvedl správce státní kasy.

Na otázku, zda by mohl odchod poslanců TOP 09 a STAN ze Sněmovny při hlasování o Vondrovi znamenat konec koalice, Kalousek řekl: „Co bychom tam ale dělali, když nám říkají, že nám do toho nic není. Proč by se, proboha, měla rozpadat koalice?“

Reklama

Související články

Kalousek vyzval Vondru k rezignaci

Ministr obrany Alexandr Vondra ve čtvrtek koaličním poslancům slíbil, že vysvětlí svou roli v kauze Promopro a omluví se. Jeho řeč ve Sněmovně ale některé...

Výběr článků

Načítám