Hlavní obsah

V Bahrajnu vyhazovali z nemocnice zraněné demonstranty

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bahrajnské úřady postupovaly tvrdě proti protestujícím odpůrcům vlády. Některým zraněným demonstrantům byla dokonce odepřena naléhavá zdravotní pomoc, uvedla ve středu organizace na ochranu lidských práv Human Right Watch, kterou citovala CNN.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Demonstranti v Bahrajnu před nemocnicí, kde jsou zranění.

Článek

Bahrajnské bezpečnostní síly 16. března vtrhly do nemocnice Salamíja, kde leželi mnozí ze zraněných. V nemocnici pak získávaly informace o identitě lidí účastnících se demonstrací.

„Ozbrojené síly vyhledávaly lidi zraněné gumovými projektily, broky, ostrými náboji i slzným plynem. Vyhrožovaly jim, bily je a zatýkaly,“ uvedla organizace v prohlášení. „Tito pacienti byli často navzdory radám lékařů donuceni odejít z nemocnice nebo museli odejít do jiného zdravotnického zařízení." Podle HRW byli také zatýkáni lékaři.

Akce měly přispět ke zlomení odporu chudých většinových šíitů, kteří požadovali změny ve vládě a dokonce nastolení republiky.[celá zpráva]

Bahrajn k potlačení protestů použil i zahraničních sil, pozval vojáky ze Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie.[celá zpráva]

Bahrajn, na jehož území se nachází základna americké páté flotily, ale nečelí na rozdíl od Libye útokům letadel NATO. Jeho postup nebyl ani odsouzen v Radě bezpečnosti, Washington jej pouze zkritizoval, ale nijak nezasáhl.

Experti na arabské země to kritizují, protože to ukazuje na dvojkolejnost americké politiky, což může oslabit snahy prosadit demokracii v Libyi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám