Hlavní obsah

Britští agenti v Libyi navádějí útočící letadla RAF

Novinky, Alex Švamberk
Aktualizováno

Agenti britské tajné služby MI6 působící v Libyi navádějí letadla britského královského letectva RAF při útocích. Uvedl to ve čtvrtek list New York Times. Zpráva se objevila krátce poté, co bylo zveřejněno, že v Libyi působí malé skupiny agentů CIA.

Foto: Reuters

Letouny Typhoon britského letectva RAF jsou na italské základně Gioia del Colle

Článek

Agenti Jejího veličenstva působí v Libyi. Navádějí útočící letadla. Také získávají informace o shromaždištích libyjských tanků, postech protivzdušné obrany a skladech munice, aby na ně mohla ze vzduchu zaútočit Tornada a Typhoony  vyzbrojené raketami Brimstone.

Příslušníci tajných služeb se podíleli i na evakuaci Britů z ropných polí, kterou připravili a zorganizovali bývalí příslušníci speciálních sil SAS spolu se současnými a s britskou armádou a letectvem. [celá zpráva]

Mnozí agenti zřejmě byli v Libyi už delší dobu, protože tam ropný gigant BP uzavřel kontrakt na těžbu černého zlata z libyjské pouště.

 Role CIA

V Libyi působí malé týmy agentů americké zpravodajské služby CIA, uvedla agentura AP. Jejich role není známa, protože jde o utajenou operaci. Američtí představitelé působení agentů CIA v Libyi potvrdili, jejich působení schválil americký prezident Barack Obama. [celá zpráva]

Agenti CIA se podíleli i na záchraně posádky havarovaného dvoumístného útočného stroje F-15E Strike Eagle, který se zřítil 21. března z důvodu technické závady.

Zatímco pilota vyzdvihl konvertoplán Osprey americké námořní pěchoty a při akci musel na blížící se libyjské obrněnce svrhnout bomby Harrier US Marines, operátor zbraňových systémů se dostal do rukou vzbouřenců, kteří ho odvezli do Benghází a tam předali Američanům, zřejmě agentům CIA. [celá zpráva]

Podle listu New York Times také byl vyslán do Libye agent CIA, který má zjistit více o situaci a pobytu Kaddáfího. Spolupracuje na tom s britskými špióny z MI6.

Podle expertů na zpravodajské služby byli ale agenti CIA do Libye zřejmě vysláni, aby navázali těsnější kontakt s opozicí, zejména s jejími veliteli, a zjistili skutečné síly vzbouřenců i to, kde potřebují pomoci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Trosky americké stíhačky v LibyiVideo: Reuters

Podle listu New York Times by zřejmě mohla CIA dodávat zbraně povstalcům, ale zatím se tak nestalo. Podle vysokých představitelů ale nebude role CIA tak velká jako v Afghánistánu, agenti nepovedou vzbouřence. Někteří agenti CIA byli vysláni do Libye z kanceláře v Dubaji.

Povstalci přes veškerou snahu koaličních sil nepostupují, o víkendu se sice dostali o dvě stě kilometrů na západ, ale Kaddáfího vojska je rychle zatlačila zpět, ztratili Rás Lanúf, ve čtvrtek bojují u Brigy a civilisté prchají z Adžedábíje ve strachu, že ji opět ovládnou Kaddáfího vojska. [celá zpráva]

Šéf zpravodajských služeb James Clapper se vyjádřil o rebelech neuctivě, jako o narychlo sestaveném basketbalovém mužstvu. Přiznal, že se mezi vzbouřenci objevili i sporní jedinci, ale není tam žádné větší zapojení Hizballáhu nebo al-Káidy.

Spojené státy zvažují vyzbrojení povstalců a již hledají právní kličky, jak to navzdory zbrojnímu embargu udělat. Tiskový tajemník Bílého domu Jay Carney ale ve středu řekl: “Nebylo učiněno žádné rozhodnutí o poskytnutí zbraní povstalcům ani žádné skupině v Libyi. Nevylučujeme to, ale nepotvrzujeme to.“ [celá zpráva]

NATO jasně sdělilo, že úkolem je ochránit civilisty a nikoho nevyzbrojovat. Proti vyzbrojování povstalců je i Rusko, které zdůrazňuje, že platí embargo na dodávky zbraní do Libye.

Reklama

Výběr článků

Načítám