Hlavní obsah

Unikátní nabíječka dokáže dobíjet mobily tepem lidského srdce

Novinky, Roman Zavřel

Vědcům se podařilo pomocí nano vláken sestrojit generátor, který dokáže z tepu lidského srdce vyrobit elektrickou energii. Celé zařízení by tak v budoucnu mohlo nabíjet například populární přehrávače iPod, nebo mobilní telefony. Jak sami vědci dodávají, meze jsou kladeny jen vlastní fantazií.

Článek

Nový unikátní čip představil na konferenci National Meeting & Exposition doktor Zhong Lin Wang z Georgia Institute of Technology. Pět dohromady pracujících nano čipů dokáže vytvořit elektrickou energii odpovídající hodnotě dvou tužkových baterií.

Technologie nano generátorů je postavena na principu chvění vláken. Ty zachytí vibrace způsobené pohybem lidského těla, jako je například srdeční tep. Generátor následně zpracuje energii vibrací a převede ji do elektrické energie, která může být dále použita například pro nabíjení drobné elektroniky. Pět stovek těchto nano vláken je přitom tlustých jako jediný lidský vlas.

"Tato technologie představuje milník pro přenosnou elektroniku. Ta může být nyní poháněna pohyby těla, bez použití baterie nebo elektrické zásuvky. Naše nano generátory jsou připraveny změnit v budoucnu život. Jejich potenciál je omezen pouze fantazií,“ uvedl doktor Wang.

"Více nano vláken a generátorů, které budou pracovat dohromady, může vyprodukovat dostatek energie pro napájení větší elektroniky," vysvětlil možnosti využití nové technologie.

Reklama

Výběr článků

Načítám