Hlavní obsah

Češi uvízli v Thajsku při záplavách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Záplavy, které sužují jih Thajska od minulého týdne, si vyžádaly již 21 životů a zablokovaly 15 000 lidí včetně českých turistů na ostrovech. Jen na ostrově Samui uvízlo podle středeční zprávy agentury AFP na 13 000 turistů, protože tu nefunguje ani námořní, ani letecké spojení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Při záplavách v Thajsku uvízli i ČešiVideo: Reuters

 
Článek

Mrtví jsou podle agenturních zpráv Thajci, kteří se utopili, nebo je strhly přívaly bahna.

Mezi turisty, kteří na ostrově Samui uvízli, je podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomia Okamury i devět Čechů, kteří nyní čekají na odlet směrem do Bangkoku. Jak ČTK sdělil jeden z nich, je situace na ostrově, kde je místy až 1,5 metru vody, nyní kritická: poslední tři dny nefunguje elektřina a mobilní telefony.

Z ostrova prý není možno se dostat; thajská armáda evakuuje prý pouze menší ostrovy. Navíc se k ostrovu údajně blíží tropická bouře, která ho má zasáhnout v pátek.

Foto: Sukree Sukplang , Reuters

Povodně v Thajsku

Okamura také sdělil, že dalších 12 českých turistů se z thajské metropole na Samui nedostalo a cestovní kancelář Eso Travel jim nabídla pobyt na jiném ostrově.

Přívalové deště na ostrově podle Okamury způsobily sesuv půdy, který zablokoval silniční spojení mezi letištěm a zbytkem ostrova. Uvízlé turisty v současnosti na letiště vozí po moři, což způsobuje zdržení.

Turisty z ostrova Samui po dvoudenní pauze začala transportovat do Bangkoku hlavní thajská letecká společnost Bangkok Airways. Ve středu jich přepravila asi 600.

Nefunguje dopravní spojení, není elektřina

Podle ministerstva vnitra je několik stovek turistů zablokováno i na ostrovech Tao a Pchangan a něco více než sto na ostrovech Similan a Surin. Na Tao vláda vyslala svou jedinou vrtulníkovou loď.

Foto: Sukree Sukplang, Reuters

Záplavy v Thajsku

Vydatné deště jsou v Thajsku v tomto ročním období, které má být teoreticky suché a teplé, neobvyklý jev. "Postižen je asi milion lidí v různých provinciích. Na počátku jsme myslili, že záplavy budou trvat den nebo dva, ale je to už týden," prohlásil thajský vicepremiér Sutchep Tchaugsuban.

V Thajsku byly na mnoha místech přerušeny dodávky elektřiny, uzavřeny jsou četné silnice a nefunguje železniční ani letecké spojení. Situace podle úřadů zatím není kritická, ale pokud budou deště pokračovat, hrozí v příštích dnech nedostatek potravin a paliva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám