Hlavní obsah

Sýrie nezruší výjimečný stav ani po 48 letech

Damašek
Aktualizováno

Den po demisi vlády promluvil ve středu syrský prezident Bašár Asad v parlamentu. Nezrušil výjimečný stav vyhlášený v zemi v roce 1963. Mimořádně silné protesty opozice označil za zahraniční spiknutí proti své zemi.

Foto: Reuters

Syrský prezident Bašár Asad v parlamentu

Článek

„Sýrie je terčem velkého spiknutí zvenčí, jeho načasování a forma byly uspíšeny,“ řekl Asad. Podle něj šli lidé do ulic, protože byli ošáleni.

"S pomocí boží toto spiknutí přemůžeme," prohlásil Asad, jehož projev mnozí poslanci přerušovali opakovaným provoláváním věrnosti. Národ ale podle něj ve velké zkoušce obstál a prokázal jednotu.

Prezident zdůraznil, že hovoří v "mimořádné době", kdy ani Sýrie nezůstala izolována od toho, co se odehrává jinde v arabském světě. Narážel na nepokoje v okolních arabských zemích.

Důvody protestů z minulých dnů podle něj musejí být důkladně vyšetřeny a "viníci musejí být pohnáni k odpovědnosti". Podle různých údajů zahynulo 61 až 120 osob.

Zmínil i město Dárá, kde nepokoje před dvěma týdny propukly: „Dará je v srdci každého Syřana.“

I když výjimečný stav nadále platí, Asad slíbil reformy. "Reformy nejsou sezónní. Není nic, co by jim stálo v cestě.“

Rezignace kabinetu Muhammada Nádžího Utriho, kterého Asad ponechal ve funkci úřadujícího premiéra, je ovšem označována jen za kosmetickou změnu vzhledem k tomu, že moc v Sýrii je soustředěna v rukou prezidenta, jeho rodiny a bezpečnostního aparátu. Organizace na obranu lidských práv dnes podle agentury poukázaly na to, že zatímco před televizními kamerami slibuje syrské vedení reformy, v zákulisí jsou kritici režimu nadále utlačováni a zavíráni.

Reklama

Související témata:

Související články

Syrský prezident ustupuje tlaku demonstrantů

Syrský prezident Bašár Asád ve čtvrtek večer nařídil propustit všechny lidi zadržené při demonstracích ve městě Dará. Uvedla to státní televize. Donedávna...

Výběr článků

Načítám