Hlavní obsah

Crysis 2 – nejočekávanější hra letošního roku v mnohém překvapí

Novinky, Tomáš Hort

Na pokračování kultovní akční hry Crysis čekal celý herní svět a nyní je zde. Od prvního dílu se změnilo mnoho. Místo zeleného ostrova s plážemi je zdecimovaný New York pokrytý nákazou, nepřátelskými vojáky a mimozemšťany. Zůstal však důležitý základ – povedená grafika a futuristický nanooblek hlavního hrdiny.

Foto: Novinky

Crysis 2 logo

Článek

Akční pecka Crysis 2 je tu. A to je dobře, neb kvalitních her nevychází tolik a zkušenosti z prvního dílu naznačují, že vývojáři z Cryteku dělat hry umí. Lze tedy očekávat povedenou zábavu.

Základním prvkem hry je akce s použitím futuristických technologií. Nejedná se o zcela bezhlavou střílečku z pohledu první osoby. Záleží totiž na hráči, zda se v možných chvílích hry odreaguje plížením kolem nepřátel ve stylu stealth akce. Ne vždy to jde, ale občas to potěší. Nechybí velký arsenal zbraní s možnostmi jejich úpravy, stejně tak má hlavní hrdina k použití moderní vylepšitelný nanooblek. S ním může být neviditelný, extra silný, odolný nebo rychlý.

Akční příběh má spád 

Příběh hry je na střílečku velmi zdařilý. Začíná tři roky po prvním dílu (tedy v roce 2023) na břehu řeky Hudson v New Yorku. Jako poslední přeživší člen výsadkové jednotky jste zachráněn Prorokem, který je členem jednotky s nanoobleky. Prorok je však nakažen mimozemským virem, na který ve městě umřela nebo umírá většina lidí a tak vám svou funkci i oblek přenechá a raději spáchá sebevraždu. Spása New Yorku před nevypočitatelnými jednotkami vojáku CELL a mimozemšťany je tak jen na vás.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Úvodní venkovní scenérie ve hře. I socha Svobody již dostala pěkně zabrat, ale stojí.

Na začátku vlastně nevíte nic a jste jen naváděni, co máte udělat. Skoro polovinu hry je hrdina jménem Alcatraz zaměňován s již mrtvým Prorokem kvůli svému nanoobleku. Děj a zápletku se dozvídáte v průběhu plnění úkolů. Procházíte pobořeným New Yorkem a snažíte se vyhnout či zneškodnit nepřátele.

Grafický etalon končí, možná…

První díl hry Crysis byl a je na počítačových sestavách grafickým etalonem s použitím rozhraní DirectX 10 a až donedávna nebyla grafická karta, která by původní díl zvládla plynule na maximální detaily. Crysis 2 měl pokračovat ve šlépějích předchůdce a nabídnout to nejlepší z nejnovějšího rozhraní DirectX 11, nakonec však vyšel na starším DirectX 9. Crytek by měl sice dle vyjádření dodat vylepšující balíček s použitím efektů DX11, které umí nejnovější grafické karty. Kdy ale, to se neví.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Celé město se velmi často chvěje a z budov odpadává prach a kamení. Na obrázku natavena neviditelnost přes nanooblek.

Důležité však je, jak hra vypadá nyní. Vývojáři z DX9 vymačkaly, co se dalo a i kvůli tomu je potřeba pro hraní na maximální (Extreme) detaily na Full HD monitoru moderní herní počítač.

Na testovací sestavě s šestijádrovým procesorem AMD Phenom II a grafickou kartou AMD Radeon HD 6950 dosahovala hra v průměru kolem 45 snímků za vteřinu v závislosti na prostředí. Na nižší detaily stačí průměrně výkonné sestavy. Minimálně je pak potřeba novější dvoujádrový procesor na 2,0 GHz a grafická karta Nvidia 8800GT či ATI HD 3850 a vyšší.

Jasně ohraničené lokace pro boj

Příběh vás po začátku provádí dál a dál New Yorkem bez možnosti se zaseknout či ztratit. Ve hře si totiž nemůžete vybírat, kam půjdete či co provedete, musíte se řídit zadáním. Zde je potřeba zmínit rozdíl oproti prvnímu dílu, kde byla volnost pohybu i vzhledem k ostrovu opravdu velká. To v Crysis 2 není a lokace jsou jasně ohraničené. Stylem prostředí se dá hra přiblížit třeba k posledním hrám ze série Call of Duty. Nemůžete si dělat, co chcete a chodit, kam chcete, ale hra má díky tomu spád a zábavnost.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Schovávání se za vše možné je velmi dobrou stránkou hry. Zpoza zábrany můžeme vykouknout přes zaměřovač a střílet.

Délka hry záleží na obtížnosti. Na nejlehčí obtížnost se dá dohrát za šest hodin, pro taktiky a vyznavače steath akce přidejme alespoň dvě hodiny navíc. Obtížnosti jsou čtyři, což stačí. Nepřátelé jsou dobře ozbrojené jednotky vojáků organizace CELL či různě tuzí mimozemšťané Sethové. Umělá inteligence je různá. Někdy se vojáci velmi pěkně kryjí a není lehké je dostat, jindy běhají zmateně a nabízejí se na odstřel. Na rozdíl od prvního dílu neexistuje uložení hry. To se provádí samo po projití předem stanovených bodů.

Chybám se hra nevyhnula, nejsou však nijak zásadní

Občas se po zabití nepřítele stane, že se napůl ztratí v podlaze či zdi. Zabitý střelec z vrtulníku mi také zůstal levitovat ve vzduchu. Trasa cesty je někdy ohraničena tak, že ač jste metr od zdi, blíže už jít nejde, s tankem se i bez viditelné překážky občas také nabouráte. Díky svým schopnostem vidíte dráhy letících kulek, bohužel i přes betonovou zeď. To jsou však maličkosti, kterých kazí maximálně celkový dojem.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Teď už to vím, někdo na mě střílí přes betonovou zeď. Dráhy kulek, které má hlavní hrdina možnost vidět, se totiž bohužel zobrazují i za neprůstřelnou zdí, do které nepřítel střílí.

Co se naopak hodně povedlo, je prostředí. Celý New York se často třese a ze zdí přitom odpadává prach a kamení. Prostranství žije, stromy a listy se houpají. Méně pevné materiály jsou průstřelné a při schování za sloupem vidíte, jak odpadávají rohy po střelbě nepřátel. Prostředí s příběhem vás prostě vtáhne do hry.

Pokud projdete hru i na nejvyšší obtížnost a nemáte další cíl, přes který se dostat, je zde multiplayer. Online se můžete připojit na herní servery a bojovat s ostatními lidskými protivníky přes síť. Typů týmové hry je mnoho. Použit je zkušenostní mód, ve kterém získáváte schopnosti dle dosažené úrovně.

Hodnocení a závěr

Crysis 2 je akční střílečka z pohledu první osoby, která velmi dobře doplňuje a v mnoha ohledech vylepšuje první díl. Jejími hlavními nedostatky jsou v některých momentech umělá inteligence nepřátel a použití staršího grafického rozhraní. Grafická stránka je sice i tak povedená, ale na nejnověji používané efekty ve hrách můžeme zatím zapomenout - alespoň tedy ve verzi pro PC. Nepotěší ani občasné bugy (které by měly vyřešit další patche hry) a pro někoho přílišná svázanost lokací pro pohyb.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Park na kraji řeky s pobořeným kostelem

To vše však výrazně převáží vylepšený nápad autorů s technologií nanoobleků a zakomponování těchto futuristických specialit do dějového konceptu z budoucnosti New Yorku. Příběh a hlavně jeho spád je výborný. Volba plížení kolem či tichého zabíjení nepřátel dodává hře další rozměr. Možnosti úprav zbraní a vylepšení nanoobleku také nejsou u stříleček zase tak běžné. Zábavu na nejen jedno hraní pak podtrhuje povedený multiplayer.

Reklama

Výběr článků

Načítám