Hlavní obsah

Američané střílí na libyjské lodě, jednu potopili ze vzduchu

Novinky, Alex Švamberk
Tripolis
Aktualizováno

Nejméně tři libyjské lodě se staly od pondělí terči útoků amerických letadel. Zasažena byla hlídková loď, která pálila na obchodní plavidla v Misurátě. Jedna se potopila, dvě musely přirazit ke břehu, uvedl server CBC. V Misurátě probíhají tvrdé boje mezi vzbouřenci a jednotkami loajálními plukovníkovi Muammaru Kaddáfímu.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Jeden z hlídkových letounů E-2C Hawkeye se chystá ke startu z paluby letadlové lodě Charles de Gaulle.

Článek

V pondělí večer vypálil střely určené na likvidaci lodí americký hlídkový a protiponorkový letoun Lockheed P-3C Orion na loď libyjské pobřežní stráže, která ostřelovala obchodní lodě v misurátském přístavu. Pálila i na hlídkovou loď koalice Vittoria.

Raketu odpálila posádka poté, co zaznamenala několik explozí v přístavu. Poškozená libyjská loď musela přirazit ke břehu.

„Důvodem palby na loď bylo zastavit ostřelování přístavu, zranění civilistů a poškození dalších plavidel,“ řekl americký velitel poručík Nathan Port.

Také pilot amerického bitevníku A-10 Thunderbold II pálil na dvě malé libyjské lodě. Jednu z nich zničil a druhou musela posádka opustit. O nasazení těchto strojů ale nebylo dosud informováno.

Podle BBC ale na tři lodě střílela plavidla americké Šesté flotily.

Kaddáfí postupuje v Misurátě

Misuráta byla podle úterního sdělení vládního mluvčího osvobozena od rebelů libyjskými vojáky. I jeden z obyvatel řekl serveru ITN: „Misuráta je naše, v některých částech sice ještě zůstávají zlí kluci, ale Kaddáfí vítězí, město je naše.“ Libyjská vláda také vzala už v pondělí zahraniční novináře do dobytého města. Podle vlády bylo ve městě zabito 120 vzbouřenců.

Podle AFP v Misurátě při útocích vládních sil zemřelo nejméně 142 lidí a dalších 1400 bylo zraněno.

Vládní vojska ovládají i podle nezávislých zdrojů jižní část města a klíčovou Tripolskou třídu. Postavila tam několik kontrolních stanovišť.

Mnoho budov je poškozených střelbou, některé jsou palbou děl a tanků zničené. Na ulicích stojí vyhořelá vozidla.

Ústup rebelů od Syrty 

Zatímco na východě se dařilo povstalcům v posledních dnech postupovat, v Misurátě naopak iniciativu ztrácejí. Postup k Syrtě však uvázl. Jednotky Muammara Kaddáfího v noci zastavily postup povstaleckých sil a během dne vytlačily rebely až za město Bin Džavád.

Podle vyjádření rebelů Kaddáfího síly použily rakety, raketové granáty a zbraně středního kalibru, aby je vytlačily z vůdcova rodiště. Někteří z povstalců se bojí přiblížit se k Syrtě, kde na ně v úterý pálili i místní obyvatelé, kteří podporují Kaddáfího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám