Hlavní obsah

Na těle Aničky se nenašly žádné důkazy proti Otakaru T.

Právo, Radim Vaculík, Josef Koukal

Možná se už nikdy nedozvíme, zda byl recidivista Otakar T. (41) skutečně vrahem devítileté Aničky z Prahy. Experti z Kriminalistického ústavu totiž nenašli na těle Aničky žádné biologické stopy, které by vedly k usvědčení pachatele.

Článek

Podle informací Práva z důvěryhodného policejního zdroje byl materiál odebraný soudním lékařem po pěti měsících od násilné smrti dívky tak degradovaný, že z něj nešlo nic zjistit, tedy ani najít případný ejakulát pachatele.

Policie tak stále nemá proti Otakaru T., který minulý týden spáchal ve vazební věznici sebevraždu a který před svou smrtí odmítal vypovídat, žádný přímý důkaz.

Výsledky z oblečení zatím nejsou

Odborníci proto nyní upnuli svou pozornost a naděje na oblečení, které měla dívka na sobě. Hledají na něm jak daktyloskopické stopy, tedy otisky prstů, tak v rámci genetického zkoumání i možný profil DNA.

Protože tělo leželo několik měsíců zakopáno v zemi, bylo i oblečení poškozené a mokré. Experti jej nejprve museli vysušit a teprve poté dál zkoumat. Tudíž zatím podle informací Práva ještě žádné výsledky z oblečení nemají.

Jak se ale Právu podařilo zjistit, policie získala alespoň jeden další nepřímý důkaz směřující k tomu, že pachatelem vraždy byl hlavní podezřelý.

Pozůstatky Aničky byly totiž uloženy ve svázaném igelitovém pytli, který je prakticky totožný s tím, pod kterým našla policie v den dívčina zmizení v pražské Troji její ukrytý batoh. A podle dřívějších informací detektivové zajistili na Aniččině batohu DNA Otakara T.

Zpátky mezi informátory

„To je ta nejhorší možná varianta, která mohla nastat. Tím pádem zůstává potenciální možnost, že tu existuje nějaký další pachatel, a to je problém,“ komentoval informace Práva advokát Václav Vlk.

„Pokud neexistuje přímý důkaz, policie bude muset pátrat dál. Je potřeba odhalit pachatele,“ uvedl právník s tím, že muž sice na smrti dívky mohl mít podíl, zdaleka však není jisté, zda byl u jejího konce sám.

„Mohl sloužit jako pomocník nebo mohl být i náhodný svědek, co my víme. Ta varianta, že to udělal, je stejně přípustná, jako že někdo vyhrožoval jemu, aby Aničku unesl,“ zauvažoval Vlk.

Podle dalšího advokáta a bývalého policisty Josefa Douchy bude muset policie v první řadě vyhodnotit nepřímé důkazy, které se jí doposud podařilo shromáždit.

„Tedy od nálezu batohu a stop DNA až po nález těla a stopy z toho vyplývající, plus výpovědi o výskytu podezřelého v tom teritoriu. To vše budou muset vyhodnotit, a pokud dospějí k závěru, že jde o nepřímé důkazy, které tvoří ucelený řetězec a svědčí o vině podezřelého, pak trestní řízení zastaví s tím, že on byl pachatelem,“ uvedl Doucha.

V případě, že důkazy k takovému závěru nepostačí, bude se podle něj policie muset vrátit k operativní práci. „Dál je to otázka operativy v kriminálním prostředí přes informátory. Buď narazí na informace, které je dovedou k někomu jinému, nebo budou opět směřovat k podezřelému Otakarovi,“ podotkl bývalý kriminalista.

I pro něj jsou předběžné výsledky expertíz zklamáním. „Trochu jsem spoléhal na to, že nějaké biologické stopy na tu podezřelou osobu ukážou. Tohle bude pro policii oříšek,“ dodal Doucha.

Pražská policie včera nechtěla informace Práva oficiálně komentovat. Šéf vyšetřovacího týmu Anička Josef Mareš odkazoval s dotazy na tiskovou mluvčí Andreu Zoulovou. Ta tvrdila, že žádné informace nemá. „Nemám žádnou oficiální zprávu, kterou bych vám mohla sdělit. Na výsledky stále čekáme, budou v nejbližších dnech,“ uvedla pouze mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám